Hirdetés

Nettó 390 milliós szerződést írt alá a Városliget zrt egy reklámcéggel. Feladatuk a Liget Budapest projekt kommunikációs feladatainak teljes körű ellátása egy évre. Megzavarták ma a Ligetvédők a Városfejlesztési Bizottság ülését. Maroknyi aktivista nem gátolhatja a Liget megújítását.

Az Átlátszó utoljára február végén írt Rogán Antal szomszédjáról, Csetényi Csabáról, akinek érdekeltségei összesen 5,1 milliárd forint állami megbízást kaptak 2010 óta, legutóbb pedig a Miniszterelnökség 335 milliós tenderén lett befutó. A sokak által vitatott Liget projekt kommunikációs feladatait is Csetényi cégei, a Network 360 Reklámügynökség Kft. és az Affiliate Network Kft. fogja ellátni egy éven keresztül. A Városliget Zrt. március végén kötött velük egy nettó 390 millió forint értékű keretszerződést, amely további egy évvel és nettó 155 millióval meghosszabbítható.

A Városliget Zrt. honlapjára feltöltött szerződésből kiderül, hogy a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda által tavaly megkötött, nettó 25 milliárd Ft értékű keretszerződésre hivatkozva írt ki valamikor a Városliget Zrt. egy közbeszerzést.  Vélhetően hirdetmény nélküli eljárásról van szó, mert nemhogy az eredmény, még az ajánlattételi felhívás sem található meg a Közbeszerzési Értesítőben.  Az viszont szerepel a megállapodásban, hogy a tenderre a Csetényi két cége által alkotott Egyesült Reklám Konzorcium nyújtotta be a legalacsonyabb összegű érvényes ajánlatot, így velük kötött szerződést a Városliget Zrt., melynek vezérigazgatója Mozsár István, igazgatóságának elnöke pedig Baán László. A szerződést Csetényi részéről két kft.-jének ügyvezetője, Nagy Brigitta szignálta.
Az atlatszo.hu szerint a  cég szerződésben vállalt feladatai között kutatás, fotó-és videoanyagok gyártása, online kommunikáció, grafikai tervezés is szerepel.

Megzavarták a Ligetvédők a Városfejlesztési Bizottság ülését

Nagyot trükközött a Főváros megint, nehogy véletlenül demokratikusan, átláthatóan és a helyiek érdekeit figyelembe véve döntsenek valamiről. Megszavazták ugyanis a VÉSZ-t, a másodikat. A Ligetvédők viszont bejutottak és megzavarták az ülést. Trükkösen csak tegnap hirdették meg a Városfejlesztési, Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottság rendkívüli ülését, amelyen a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ, nomen est omen) újabb verzióját fogadták el a fővárosi képviselők.

A Ligetvédők már elkérték a jegyzőkönyvet az ülésről, amelynek az eredménye: Gilyén Ince: Igen, Tölgyes Norbert: Igen, Szabó László: Igen, Élő Norbert: Tartózkodik, Riz Levente: Igen, Ughy Attila: Igen, Horváth Csaba: Nem, Tálos Lőrinc: Nem.

A Ligetvédők számára hatalmas sikerélményt jelentett már az is, hogyan menekülnek ki a fővárosi képviselők azok elől az emberek elől a folyosóra, akiket tulajdonképpen képviselniük kellene. Az előzmények ismeretében a szavazás eredményétől nem is vártunk mást. A mai bizottsági üléssel a főváros lezárta azt a "partnerségi egyeztetést" a Városliget beépítésével kapcsolatban, aminek korábban legalább a formáját betartották. Most azonban azt sem: nem egyeztettek senkivel és nem vették figyelembe a tilakozók véleményét. Külön fájlaljuk, hogy senkit sem érdekelt Ráday Mihály higgadt érvei. Mindezek miatt a Ligetvédők tapssal, fújjolással, kiabálással zavarták meg a szavazást. A fővárosi képviselők ezután rémülten menekültek ki a bizottsági ülésről, még azt sem vállalták, hogy a Ligetvédők szemébe nézzenek – áll a Ligetvédők mai sajtóközleményében.

Maroknyi aktivista nem gátolhatja a Liget megújítását

A Városliget szívében évtizedek óta elzárt területen lévő, használaton kívüli épületromokat védő aktivisták politikai motivációi egyértelműek, ám jogszabályokba ütköző akciójukkal a park teljes megújítását és a zöldfelület gyarapítását nem tudják megakadályozni. A Városliget megújítása már elkezdődött és tervek szerint halad, így a park valódi használói egy élhetőbb, zöldebb, felújított, illetve új kulturális intézményekkel gazdagodó Városligetet vehetnek majd birtokba. A minden elemében megújuló Liget terveit a májusban lezáruló tájépítészeti pályázat nyertes terve rögzíti majd. Ekkor válik láthatóvá, hogy hol lesznek az új játszóterek, a kivilágított futókör, hol kapnak majd helyet a pihenő funkciók, a sportpályák, hol tűnnek el a felesleges betonfelületek, hol jöhetnek létre az új zöldfelületek és hol kap majd helyet az a csaknem ezer fa, amelyet a Projekt keretében ültetnek el a Városligetben.

Városliget Hungexpo romokVárosliget Hungexpo romok

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően az egykori, ma már romos Hungexpo területének újbóli megnyitásával és a használaton kívüli irodaépületek bontásával hatalmas területet kaphat vissza a Városliget, ám a fejlesztést jelenleg akadályozzák a területen tartózkodó aktivisták. A romok és a bekerített terület több mint 10.000 négyzetméter vesz el a parkból évtizedek óta. Jelenleg kilenc, használaton kívüli, romos épület: iroda- és raktárépületek, kiszolgáló létesítmények, burkolt parkoló és belső utak találhatóak rajta. Ezeket az épületeket fogják elbontani a Liget Budapest Projekt részeként, aminek köszönhetően így egy hatalmas területet használhatnak majd ismét a Városliget látogatói. A felszabadult terület kisebbik részén épül fel a Magyar Zene Háza, míg 7000 négyzetméteren pedig teljes értékű zöldfelülettel gyarapodik a park. A területet elfoglaló maroknyi aktivista ezt a fejlesztést igyekszik jogszerűtlen eszközökkel gátolni – írta mai sajtóközleményében a Városliget Zrt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás