Hirdetés

Nagy István balkonméhész és műfecskefészek-szerelő nálunk az agrárminisztérium vezetője és teljesen mellékesen a környezetvédelmi árnyékbársonyszéké is. Mond néha furcsaságokat. Például bemutatkozásakor azt, hogy a mezőgazdasági géntechnológia nem ördögtől való, ami teljesen igaz és már elődje Gráf József is bátorkodott ezt megjegyezni. Egyik fő embere, Győrffy Balázs képviselő (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) mindjárt ezekkel a növényekkel képzelte a magyar mezőgazdaság jövőjét felvirágoztatni (bár magyar fajta még egy sem született ezen a területen), aztán Nagy István meggondolta magát és  GMO-ellenes jelszavakat kezdett harsogni. Szóval elég esélyesnek látom a Nemzeti Zöld Műmájer Díjra, feltéve, ha elindul majd a jutalmazás és a nagyszerű jelenhez érkezünk.

*

„A brüsszeli elit (sic!) feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán (sic!), tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával (sic!) érhető el – jelentette ki a magyar agrárminiszter Luxembourgban hétfőn […] …a zöld megállapodásnak történő megfelelés és a bonyolult szabályozás jelentős versenyhátrányt okozott a gazdáknak, akik már egyébként is megszenvedték mind az orosz-ukrán háború (sic!), mind pedig a felelőtlen uniós szankciók következményeit. Olyan új vezetés kell Brüsszelben, amely nem helyezi az unión kívüli országok érdekeit (sic!) a saját gazdái érdekei elé, és amely valódi intézkedéseket képes hozni az európai gazdák védelmében. Ez is a tétje a június 9-i európai parlamenti választásoknak – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter […]” – adta tudtunkra pár napja az MTI, amit aztán a vonalas lapok azonnal átvettek.

Lenne a természet- és környezetvédelemnek oltára nálunk? Szerintem nincs.

A teremtésvédelemnek? Csöppnyi minisztérium létezett a budai Fő utcában, amit 2010-ben a Fidesz-KDNP megszüntetett és a mezőgazdasági tárcába olvasztotta, ami akárhonnan is nézem abszurditás. Back to Hazafias Népfront! – mondta volna a művelt angolszász. A környezetvédelem nem a mezőgazdaság része! Tessék egy pillanatra a dél-koreai és kínai akkumulátorgyárak súlyos környezetszennyezésére gondolni. A mezőgazdasági gazdálkodók lennének a vesztesei a környezetvédelemnek. Képtelenség! Hacsak nem a monokultúrás nagyüzemi mezőgazdaságra gondol miniszterünk, s benne Mészáros és Csányi tekintetes földesurak érdekeire. Kis gazdaságok környezetbarát termelése minden további nélkül működik és elvileg a biogazdálkodás is. Rossz cél lenne a növényvédőszer-használat csökkentése? Ha a fogyasztókat (egyidejűleg választók) tetszenek kérdezni, ők bizonyosan üdvözölnék a fogyasztói biztonságot garantáló élelmiszertermelés céljait.

Nagy István és az EU zászló. forrás: MTI

Nagy István természetesen Orbán Viktor egyik szolgálatkész szócsöve most, aki szerint „Ha meg akarjuk őrizni Magyarország szabadságát és szuverenitását, nincs más választásunk, mint hogy el kell foglalnunk Brüsszelt”. Nagy István tehát totális háborút hirdet a környezetvédelem ellen. Annak csak műfecskefészek, balkonkörte és balkonkaptár variánsai maradhatnak. Természetjárás és erdei hulladékgyűjtés is engedélyezett. Vegánság sem tiltott.

„…a gazdálkodók pozícióit erősíteni kell az élelmiszerláncban, és erre leginkább azok a szerződések, szerződéses feltételek az alkalmasak és a megfelelőek, amelyek biztosítják az ő termelési garanciájukat. Ki kell mondani, hogy minden az Európai Unióban forgalomba kerülő élelmiszerre és mezőgazdasági termékekre ugyanazon (sic!) termelési és minőségi paraméterek vonatkozzanak – jelentette ki a tárcavezető.” Természetesen »Dicsőség a magasságban Istennek!«, de hogy az eszperantóban kitűnő miniszterünk mély nyomokat lenne képes hagyni az európai szintű környezetvédelemben azt azért alapvetően kétlem.

A nemzetközi tárgyalásokon angolul kellene beszélni és hiteles okolással! Ehhez nem elég méretre fogyni és derék, mértéktartó magyar ember felszínét tükrözni! Hovatovább az import élelmiszerekre az EU-ban kezdetektől fogva azonos mérce vonatkozik, ami fölött a RASFF (Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere – Rapid Alert System for Food and Feed) mérési rendszere kémikusokkal és mikrobiológusokkal őrködik. Döbbenetes, hogy erről a magyar eminens környezetvédő nem tud. A népszerű látványzöldséges Áder János politikai emeritus sem?

„A 2027 utáni uniós agrárpolitikáról folytatott megbeszélésekkel kapcsolatban Nagy István elmondta: az eddig meghozott intézkedések több főbb problémát sem kezelnek. A »mérhetetlenül szélsőséges« zöld ideológia (sic!) pedig rátelepedett az európai agrárgazdaságra az európai gazdálkodók versenyképességének rovására – mondta.” Rossz cél lenne a környezetbarát mezőgazdaság irányába elmozdulni? Magyarország rapid módon növekvő lakosságát nem képes a hazai mezőgazdaság élelmiszerrel ellátni, tehát nyomatni kell a műtrágyát és a növényvédő szereket? Nem arról volt szó, hogy a mezőgazdaságunk akár húsz millió embert is képes lenne eltartani? Miért tehát ez a baromfiudvari ribillió? Nagy Istvánnak szörnyű bajai lennének a hazai zöld civilszervezetekkel? Ostromolják őt az agresszív javaslataikkal? Én nem ezt látom. Békésen kérődznek, igen jámbor fajták. A hazaiak hallgatnak a minimális támogatásért, a nemzetköziek negatív kampányt nem folytathatnak. A hazai zöld pártok – érdemeik elismerése mellett – éppen most szállnak el.

forrás: pixabay

Hőség

„Közölte: az Európai Unió Tanácsának július elsejétől fél éven át tartó magyar elnöksége olyan javaslatokat kíván majd az asztalra tenni, amelyek helyre képesek állítani a fenntartható és a versenyképességi folyamatokat. Újra a gazdálkodókat kell az agrárpolitika középpontjába állítani. Úgy kell meghatározni a mezőgazdasági ágazat klímaváltozás elleni küzdelemhez való hozzájárulását, hogy tekintettel legyen arra, hogy az európai gazdák élelmiszer-biztonságot szavatolnak valamennyi uniós állampolgár számára – mondta.” Nagy István tehát diktálni fog, elfoglal, felülkerekedik, megmondja a frankót. Amit ő mond majd az fenntartható is lesz és hovatovább versenyképes. Félresöpri, bekussoltatja az European Green Party (most 10%) akarnokait és mint képzett ugocsai lép a helyükre. Milyen szép történet. Elfoglalnánk Európát. Jut eszembe, aztán mit kezdenénk vele? Mindenesetre lehetne ez mondjuk illiberális és irradikális, amíg a globális felmelegedés engedi? Aztán az embercsírának (Tényleg kiépült már ott az embriótár?) is ott van a helye a magbunkerben (Svalbard Global Seed Vault) a Spitzbergákon. Talán második Noé is készülődik már titokban valahol.

Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás