Hirdetés

2006 óta közel 2400 orrszarvú vált az orvvadászok áldozatává, így mindkét afrikai orrszarvú népességének növekedése az 1995 óta számon tartott egyik legalacsonyabb szintre esett vissza – ez is szerepel azon új tények között, amelyeket az IUCN szakértői hoztak nyilvánosságra.

Az IUCN fajok fennmaradásával foglalkozó bizottságán (SSC) belül működő, afrikai orrszarvúak szakértő csoport szerint 2011 és 2012 között az orrszarvúak orvvadászata 43%-kal emelkedett, így 2012-ben a népesség közel 3%-a megsemmisült. A szakértők jóslata szerint kevesebb, mint két éven belül az orrszarvú-népesség csökkenésére kell számítani, ha az orvvadászat a jelenlegi ütemben terjed.

„Jól szervezett és jó anyagi háttérrel rendelkező bűnszövetkezetek látják el továbbra is az orrszarvúak szarvának fekete piacát.” – mondja Mike Knight, az IUCN fajok fennmaradásával foglalkozó bizottságán belül működő, afrikai orrszarvúak szakértő csoportjának elnöke. „Az orrszarvúak szarvának hasznosítása az utóbbi néhány évben a hagyományos ázsiai gyógyászati felhasználás helyett új területek, például a státuszszimbólum irányába mozdult el. A fogyasztás magas szintje – különösen a Vietnamban egyre bővülő kereslet – azzal fenyeget, hogy hamarosan a visszájára fordulhatnak az utóbbi két évtizedben elért jelentős természetvédelmi eredmények.”

Afrikában jelenleg 5055 fekete orrszarvú és 20405 fehér orrszarvú él. Ezek a számok ugyan némileg emelkedtek az utóbbi két évben, de megelégedettségre nincs ok. 2012-ben Afrikában legalább 745 orrszarvút öltek meg orvvadászok, ami két évtizeden belül a legmagasabb szám, ebből egyedül Dél-Afrikában 668 volt az áldozatok száma. 2013-ban az év eleje óta 11 óránként válik orvvadászat áldozatává orrszarvú: ez az arány meghaladja a 2012. évi átlagot.

Az orrszarvúak szarvának illegális kereskedelmét jól szervezett bűnszövetkezetek irányítják, amelyek a szarvakat főként Vietnamba és Kínába szállítják. Mozambikban is jelentős az orvvadászat: innen az orvvadászok a világ legnagyobb orrszarvú népességének otthont adó, a határ túloldalán található Dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkba is betörnek. Mozambik az Ázsiába induló illegális szállítmányok fontos tranzitállomása is.

Az IUCN szakértői felszólítják a nemzetközi közösséget – különösen a fogyasztásban és tranzitban meghatározó államokat, mint például Vietnam, Kína és Mozambik -, hogy sürgősen foglalkozzanak a válsággal: erősítsék meg és alkalmazzák a helyi és nemzetközi törvényeket, különösen azokat, amelyek a rinocéroszok szarvával foglalkoznak.

„Az orrszarvúakkal foglalkozók közösségét bizakodással tölti el az, hogy Dél-Afrika és Vietnam nemrégiben Egyetértési nyilatkozatot írt alá az orrszarvúak terjedő orvvadászatával és más természetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban.” – mondja Simon Stuart, az IUCN fajok fennmaradásával foglalkozó bizottságának elnöke. „Ehhez azonban mindkét oldalról számottevő kormányzati támogatásnak kell társulnia. Meg kell erősíteni a nemzetközi és a regionális együttműködést, akárcsak a vadvilággal kapcsolatos bűnözésre vonatkozó információ, hírszerzési adatok és szaktudás cseréjét.”

Az orrszarvúak válsághelyzetére vonatkozó friss adatok közvetlenül a CITES (a vadon élő veszélyeztetett növények és állatok nemzetközi kereskedelmének konvenciója) Partnereinek március 3. és 14. között Bangkokban sorra kerülő konferenciája előtt jelentek meg. Az orrszarvúak szarvának illegális kereskedelme is szerepel a számos megtárgyalandó kérdés között.

Kapcsolódó anyagok:

Kémrepülővel az orrszarvúakért

Szervezett bűnözéssel vadásszák az orrszarvút

Orrszarvú árvaház Dél-Afrikában

Dupla lakat alatt a zürichi orrszarvúak

Lencsevégen a ritka orrszarvú

30 óránként eltűnik egy orrszarvú

Szarvuk lefűrészelésével védik az orrszarvúkat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás