Hirdetés

Amit az Orbán- kormány médiája nem ver nagydobra: a két magyar kormánypárt EP-képviselői az egyes műanyagok tiltásáról szóló törvény szavazásán tartózkodtak.

Az Európai Parlamentben szerdán a képviselők nagy arányban támogatták az egyszer használatos műanyagok, például tányérok, evőeszközök, szívószálak és fülpiszkálók betiltását 2021-től.
560-en szavaztak a javaslat mellett, 35-en ellene és 28-an tartózkodtak. Ez utóbbi csoportba tartoztak a két magyar kormánypárt EP-képviselői, Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Erdős Norbert, Gál Kinga, Hölvényi György, Járóka Lívia és Kósa Ádám is. A többiek nem szavaztak a kérdésről. A jelenlévő ellenzéki képviselők mind támogatták a javaslatot.

Miről szólt a javaslat ?
• egyszer használatos műanyageszközök 2021-től betiltva
• 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteni
• szigorúbban alkalmazott „szennyező fizet” elv

Mik az egyszer használatos műanyag termékek?

• egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),
• egyszer használatos tányérok,
• szívószálak,
• fülpiszkálók,
• léggömbök pálcikái, és
• oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

Miért nem szavazták meg a kormánypártiak?

Az euronews szerint Hölvényi György (Fidesz-KDNP) közleményben indokolta a tartózkodását. Úgy véli, hogy a javaslatok fontos lépést jelentenek a hulladékok újrahasznosítási arányának növelése és a hulladéklerakás csökkentése terén. Hozzátette azonban, hogy a döntés jogtalanul büntetné azokat a közép-kelet európai tagállamokat, amelyek az uniós előírásoknak megfelelőn elkülönített hulladékgyűjtési rendszert alakítottak ki.

Lehet hogy a jól fizetett kormánypárti brüsszeli politikusaink nem látják, hogy a Fidesz-KDNP 10 éves regnálása alatt a rezsicsökkentéses parasztvakítás örve alatt hogy amortizálódik le a kényszerállamosított hazai hulladékgazdálkodás, fejlődik vissza a szelektív gyűjtés.Lehet, hogy ezt csak az ellenzéki politikusok látják?  Mintha a szavazás ezt mutatná.


Az Orbán-kormány más területen sem nevezhető környezetbarátnak:  szennyezett levegő és az abból fakadó betegségek az egyik vezető halálokká váltak Európában. Magyarországon a legrosszabb a helyzet, egyébként még Kína is jobban áll nálunk. Nem igaz, hogy a magyar kormány ne tenne semmit: minden létező fórumon a levegőszennyezés növekedéséért harcol. Azért, hogy minél többen haljanak meg. Szerencsére több fronton is veszítenek. De minderről nem szólnak óriásplakátok.
 

Orbánék is megvétózzák az EU klímacélját

Orbánék is megvétózzák az EU klímacélját

A klímaváltozás, illetve a követendő klímapolitika ügyében is megosztottság látszik az Európai Unióban; a múlt heti kétnapos EU-csúcsról kiszivárgó bizalmas dokumentumok szerint Németország, Lengyelország és Csehország mellett Magyarország is elutasítja a 2050-es klímasemlegességre vonatkozó többségi álláspontot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás