Hirdetés

Óránként harminc bálányi összepréselt műanyag palackot használunk el Magyarországon. Ennek kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra itthon, a többi lerakókon, égetőkben vagy a legrosszabb esetben a természetben végzi.

A Greenpeace ezért petíciót indít az eldobható italcsomagolások kivezetésére, és azt követeli a döntéshozóktól, hogy lépjenek fel az erőforráspazarló, a természeti környezetet pusztító gazdasági tevékenységek ellen.

Óránként 180 ezer, évente több mint másfél milliárd darab PET palackot használunk el Magyarországon

Az alumíniumdobozok és az egyszer használatos üvegpalackok döntő részét sem gyűjtjük szelektíven, ezért ezek az italcsomagolók is többnyire szemétlerakókon végzik. Az italcsomagolások anyagában való újrahasznosítása sem működik megfelelően. Az elmúlt évtizedek megmutatták, hogy a gyártók, forgalmazók által előszeretettel hangoztatott újrahasznosítás nem jelentett megoldást a hulladékválságra. Magyarországon mind a műanyag, mind az alumínium újrahasznosítási aránya évről évre csökken – sorolta közleményében a Greenpeace.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslata alapján most egy új visszaváltós rendszert vezetnének be, amely betétdíjassá tenné a PET palackokat és az alumínium italcsomagolásokat. Ez fontos lépés az újrahasznosítás növelésének érdekében. A Greenpeace álláspontja szerint azonban ennél jóval többre van szükség ahhoz, hogy véget érjen az erőforrás-pazarlás és megfékezhetővé váljon a klíma- és ökológiai válság.

Elengedhetetlen a többször használatos, újratölthető italcsomagolások elterjesztése, amellyel az újrahasznosítás helyett az újrahasználatot ösztönözzük. Ez az uniós hulladékhierarchiában is előkelőbb helyen szerepel.

A Greenpeace Magyarország a visszaváltható, újratölthető palackok, üvegek újbóli bevezetését várja a magyar kormánytól. A használat után pár perc alatt szemétbe kerülő PET palackok és más egyszer használatos csomagolóanyagok helyett a kormánynak törvényileg köteleznie kell a gyártókat és forgalmazókat, hogy

  • minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re,
  • az italcsomagolások legalább 70 százaléka legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.

„Nagymamáink életében is működtek az újratölthető italcsomagolások, és érték volt az erőforrásokkal való takarékoskodás, a természeti kincseink megóvása. A magyar kormánynak minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy ezeknek az értékeknek a tiszteletben tartására kötelezze a gyártókat és forgalmazókat Magyarországon. Azt várjuk a kormánytól, hogy cselekedjen: legyenek elérhetőek itthon a fenntartható, környezet- és klímabarát italcsomagolások, vessünk véget a pazarló, a természetet elszennyező és pusztító eldobható kultúrának” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace szakértője.

Éppen ezért ÚJ PETÍCIÓT INDÍTUNK! Azt követeljük, hogy az egyszeri használat után kidobásra ítélt PET-palackok, eldobható ital-csomagolóanyagok helyett visszaváltható palackokat vezessenek be, mindezt törvény szabályozza.  Írd alá a petíciónkat, ha te sem értesz egyet a pazarló, egyszer használatos, eldobható kultúrával! Legyünk együtt a megoldás, és ne a probléma részei!

ALÁÍROM

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás