Hirdetés

A belga Beringen városa (2020) és a francia Nantes (2021) győzelme után idén a holland Alkmaar városának ítélték oda az Európa Zöld Városa díjat a “Zöldítés és Biológiai Sokféleség” elnevezésű programjával. A díjat Párizsban vehette át a boldog és büszke csapat a Victoires du Paysage keretében.

Apró parkokkal a biodiverzitásért a holland Alkmaarban

Egy gyors eredményekkel járó módszer a városi terek “szürkéből zöldre” varázslásához.  A polderekkel (a tengertől mesterségesen elhódított területekkel) határolt és csatornákkal keresztül-kasul szelt Alkmaar egy vonzó, sajtpiacáról híres holland kisváros. A dinamikus város egy pragmatikus helyi megközelítést választott a környezeti kihívások kezelésére. Alkmaar azzal a tudattal állt neki a “Zöldítés és Biológiai Sokféleség” program kidolgozásának, hogy a növények hatékonyan csökkentik az urbanizáció okozta felmelegedést, az árvízveszélyt és segítenek helyreállítani a biodiverzitást. Pár hónap alatt elérték, hogy a korábban elhanyagolt, burkolattal fedett területek zöld oázisokká alakuljanak át.

Alkmaar (hollandia) Green Cities Europe 2022 díj

Alkmaar azt a célt tűzte ki, hogy hét év alatt 50,000 m² zöld területet hoz létre. Ezt a lehetőséget a Stadswerk072 (Alkmaar irányításáért és fenntartásáért felelős szervezet) két kézzel ragadta meg. Az első lépés az volt, hogy beazonosították az összes olyan leburkolt területet, amelynek javára válhat a gyors átalakulás: kis terek, partszegélyek, parkolók és körforgalmak jöttek számításba. Ezeken a vízzáró réteggel fedett, élettelen területeken felbontották a burkolatot, ezzel visszaadva a talaj vízáteresztő képességét. Fontos mozzanat, hogy minden egyes területen bevonták a helyi lakosokat a tervezésbe. Végül pedig arra is oda kellett figyelni, hogy a kiválasztott növények a biodiverzitást növeljék: sokféle fa fajtát, bogyós bokrot, vadvirágot, virághagymát, és évelő növényt ültettek.

Két év alatt a kitűzött cél 50% át megvalósították, számos apró parkot, városi virágos rétet, újonnan beültetett partszegélyt, és biodiverzitás-barát körforgalmat hoztak létre. Ezek a célzott, könnyen megvalósítható beavatkozások jelentős hatással voltak a város lakóira. Nem csupán az életszínvonal javulását és a biológiai sokféleség növelését eredményezték, hanem a természetes vízkörforgást is helyreállították.

Alkmaar “Zöldítés és Biológiai Sokféleség” projektje azáltal nyerte el a zsűri elismerését, hogy példát mutat arra, hogy a növényeket középpontba állító projektek egyszerű, helyi megoldást nyújthatnak a jelenlegi környezeti kihívásokra. Ez a “gyors sikert hozó” megközelítés a várost szürkéről zöldre festi a következő négy oszlopon álló helyi szintű fellépés által: burkolatok felbontása, lakosság bevonása, ültetés, és a biodiverzitás felkarolása. Alkmaar’s példáját bármelyik európai város követheti kifogások, korlátozások és késedelem nélkül.

A 2022-es verseny nagyon szoros volt!

Az idei évben beküldött pályázatok nagyon inspiráló, nagy hatást gyakorló projekteket mutattak be. Ez ígéretes tendencia Európa zöld városai szempontjából.
A verseny nem csak magas színvonalú volt, igen szorosnak is bizonyult. A sok kiváló projekt közül három mégis kiemelkedett. Végül nagyon kicsin múlt, hogy Hollandia került ki győztesen. Ezért nagy szeretettel osztjuk meg még két esélyes pályázó projektjét

Lengyelország 2. helyezést ért el a krakkói Czyżyny Park projekttel
Ez az ambiciózus projekt egy használaton kívüli buszpályaudvart minősíttetett át, és alakított 3 hektáros, játékos, többgenerációs, ökológiai városi parkká.  A krakkói új Czyżyny Park létrejötterészben a környék lakosainak elkötelezettségének és a támogatásának köszönhető. Mivel korábban itt buszpályaudvar volt a terület teljes mértékben le volt aszfaltozva. Ma erre már csak az arra sétálók lába alatt megjelenő ábrák utalnak erre, de több mint 250 fa és 14 000 évelő növény és cserje alakít ki különböző hangulatú parkrészleteket. Az angolkertre emlékeztető, fasorokkal és pázsittal beültetett rész mellett megtalálható a vadon növő vegetáció is. Játszóterek, sziklamászó falak, csúzdák, kosárlabda pálya, és más játékok nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget minden generációnak. A projekt Krakkó sűrűn lakott, népszerű kerületében valósult meg.

Svédország 3. helyezést ért el a Växtrum in Lerum projekttel
Egy közösségi park, amely úttörő szerepet tölt be a közösségépítés, önkormányzati tevékenységek és a közös alkotás megvalósításában. A város különböző pontjain elhelyezkedő tíz kis oázis felpezsdíti a társadalmi életet, a helyi gazdaságot és a környezeti nevelést.
Växtrum in Lerum egy egyedülálló program inspiráló apró parkokkal, amelynek elsődleges célja a társadalmi élet felpezsdítése. A Lerum önkormányzata által, jól ismert svéd kerttervezők bevonásával létrejött Växtrum egész éven át működik. A második fontos cél a biodiversitást és a fenntarthatóságot népszerűsíteni, és másokat is ezek megvalósítására inspirálni. Mára 10 ilyen kis oázis szolgál koncertek helyszínéül, lát vendégül iskolákat, és ingyen előadásokat tart a talajról és az átalakulásról. Mivel napi 24 órában nyitva tart a pandémia idején nagyon népszerű lett, mert segített leküzdeni a magányosságot. A programban a helyi vállalkozások is aktívan részt vesznek, és 20-30 körülire rúg a helyi lakosokból kialakult önkéntes csapat létszáma. Ők segítenek a növények elültetésében és a parkok fenntartásában. Az évek során Växtrum a helyi kezdeményezésből nemzeti, majd nemzetközi attrakcióvá nőtt.

Inspiráció zöldebb városok létrejöttéért

Az Európai Zöld Város Díj minden évben reflektorfénybe helyez 13 kiemelkedő európai városi zöldítést megvalósító projektet, amelyek optimálisan használják a zöld infrastruktúra számos előnyét és hozzáadott értékét a környezetükben. Csökkentik a klímaváltozás hatásait, küzdenek a biodiverzitás fenntartásáért, növelik a társadalmi kohéziót és a városi lakók jóllétét. A pályázó projektek másokat is inspirálnak és arra ösztönöznek, hogy sikeres, ambiciózus, innovatív új zöld infrastruktúra projektek valósítsanak meg.  A versenybe benevezett 13 projekt angol nyelvű ismertetése itt tekinthető meg>>>

A díjátadó ünnepséget 2022. december 8-án Párizsban tartották meg a Victoires du Paysage keretében.

 “A zöld területek nem költséget, hanem nyereséget jelentenek. Több biodiverzitást biztosítanak, csökkentik a túlzott felmelegedést és a klímaváltozás számos hatását, növelik az ingatlanok értékét, de ami a legfontosabb, növelik a társadalmi kohéziót, jótékonyan hatnak a lakosok egészségére, és jóllétére.” – mondta Mr. Henk Raaijmakers, Az ENA (Európai Faiskolák Szövetsége) elnöke az Európa Zöld Városa díj kapcsán.

A díj létrehozását az Európai Faiskolák Szövetsége (European Nurserystock Association – ENA) és a Green Cities Europe programban résztvevő 13 ország faiskoláinak szövetségei kezdeményezték. A programban a 13 ország közösen dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a városi környezetben a zöld területek mennyi hozzáadott értéket képviselnek. A résztvevő országok: Belgium, Bulgária, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália és Svédország.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás