Hirdetés

A kajászói gazdák akcióját az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálja, miután a kormányszóvivői iroda korábban politikai indítékúnak és jogellenesnek nevezte, hogy más földjét kezdték művelni a demonstrálók. A miniszter nem hazudhat a végtelenségig.

Attól függően, hogy milyen törvénysértést állapítanak meg a nyomozás végén, vagy saját hatáskörben kezdeményeznek eljárást, vagy feljelentést tesznek az illetékes hatóságoknál – közölte a Belügyminisztérium ma az MTI-vel. Tegnap helyi gazdák az Őszi szántás elnevezésű akció során művelni kezdték az állami földbérleti pályázaton más által elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón. Szerintük ugyanis Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a jogszabályokban előírtnál nagyobb aranykorona értékű állami földhöz jutott húsz évre.
A kormányszóvivői iroda ma délelőtt közölte: „ Politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kormány azon kajászói helyi gazdák akcióját, akik "visszafoglalták" az állami földbérleti pályázat keretében elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón. A kormány felkéri az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében"

Vasárnap helyi gazdák az Őszi szántás elnevezésű akció keretében művelni kezdték az állami földbérleti pályázat keretében elnyert terület egy részét. A megmozdulást az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség szervezte. A gazdák szerint Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a jogszabályokban előírtnál nagyobb aranykorona értékű állami földhöz jutott húsz érve, így mintegy hetvenhektárnyi területet a gazdák bekerítettek és beszántottak. A demonstrálók szerint alaptörvénybe ütközően zajlik az állami földpályázat.
 


Szántanak a kajászói gazdák

A jelenleg érvényben lévő földtörvény /1994. évi LV. 5§. (1) bekezdés alapján magánszemély 300 ha VAGY 6000 AK (Arany Korona) értékű földet birtokolhat. Ezen tulajdonszerzési korlátok alkalmazását írja elő a törvény 11.§ (1) bekezdés a használat jogának szerződéssel való alapításakor is. Az állami földek pályázatán két kajászói birtoktestet, összesen 8194 AK értékben nyert el Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos 20 évre. Ez 2194 AK-val azaz 70 hektárral több, mint a törvényben megengedett terület. 70 hektár = 700.000 nm. Ez 100 db focipályányi terület. A szerződés tehát érvénytelen és törvénytelen. A kajászói gazdák a törvényesség helyreállítása érdekében közbirtokosságba vonták a törvénytelenül és érvénytelenül juttatott többlet területet, és megkezdték művelését.
2012. november 11. A Kajászói Gazdatanács közleményéből
 


A kajászói jogellenes földfoglalások miatt feljelentéseket tett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), amely az MTI-hez ma eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy minden lehetséges jogi eszközzel fellép a földfoglalók ellen. Az NFA leszögezte, hogy a pályázatok során mindenkor a törvények szerint jár el, és emlékeztetett arra, hogy azokon egységes feltételekkel bárki indulhat, az elbírálás pedig a jogszabályok szerint történik. A földhaszonbérleti pályázati rendszer felépítése az NFA szerint kizárja a spekulációt. A pályázat során nincsenek előre kiosztva a földek, " nincsenek előre leosztott lapok". Így volt ez a kajászói földek esetében is – húzza alá az NFA.
A földalapkezelő az MTI-vel ma azt is közölte: komolyan veszi az esetet, szakértője a helyszínen tájékozódott arról. A NFA hangsúlyozta: nem hagyja, hogy kár érje a magyar államot, illetve a nyertes gazdákat, és a jövőben is a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített célkitűzések alapján segíti a kis- és közepes vállalkozások földhöz juttatását.

Az NFA adatai szerint Fejér megyében eddig 112 szerződést kötöttek mintegy 5207 hektár területre. A földterületek 78 százalékát természetes személyek kapták, összesen mintegy 3965 hektárt. A megyében az eddig megkötött haszonbérleti szerződések átlagos birtokmérete 46 hektár, amelynek 67 százaléka 50 hektár alatti, és csupán 9 százaléka éri el a 100 hektárt.
Országosan most 7500 hektárra hirdetetett meg haszonbérleti pályázatot az NFA, ez több mint 430 pályázati felhívást jelent. Fejér megyében eddig 30 pályázatot hirdetett meg az NFA, a terület nagysága 752 hektár.


A miniszter nem hazudhat a végtelenségig

A kajászói gazdák második, Őszi szántás elnevezésű akciója azt mutatja, hogy kezd betelni a pohár, mert az állami földek haszonbérbe adása kapcsán a kormány továbbra sem hajlandó kivizsgálni a nyilvánvaló visszaéléseket, és semmibe veszi az igazukért küzdő embereket. Az LMP nem fogja hagyni, hogy a miniszter a végtelenségig a családi gazdálkodók szemébe hazudjon.

Míg a Vidékfejlesztési miniszter azzal van elfoglalva, hogy több ezer hektáron gazdálkodó sertéstartókkal tartson közösen PR akciót, és a Parlamentben kormánypárti képviselőkkel kérdeztesse magát az ő érdekükben, addig a kajászói gazdák megkeresésére egyáltalán nem hajlandó válaszolni. Pedig a gazdák elég egyszerű és egyértelmű kérést fogalmaztak meg: igényt tartanak a településük határában fekvő 284 hektár föld egy részére, amelyet szerintük jogtalanul nyert el egy kápolnásnyéki tetőfedő az NFA földpályázatán. A törvény szerint magánszemély hatezer aranykorona értékű termőföldet birtokolhat, miközben Kiss Árpád húsz évre bérletbe vett földje 8194 aranykoronát ér.

A kajászói gazdák első akciójukkal egy időben levelet írtak a miniszternek; az ebben megfogalmazott kérdéseket a Parlamentben mi is feltettük Fazekas Sándornak. Ő azonban válasz helyett csak vádaskodott. A mostani akcióból világosan látszik, hogy kezd betelni a pohár. A gazdálkodók szerveződnek, és nagyon rossz néven veszik, ha a miniszter a szőnyeg alá akarja söpörni a visszaéléseket. Az LMP továbbra is támogatja az igazukért küzdő gazdákat, és nem fogja hagyni, hogy a miniszter a végtelenségig a családi gazdálkodók szemébe hazudjon. Ezeket a kérdéseket addig fogjuk feltenni az Országgyűlésben a miniszternek, amíg végre érdemi válasszal nem szolgál. Ha a kormány azt hiszi, hogy továbbra is átláthatatlanul, a visszaéléseknek utat engedve kezelheti az állami földbérlet pályázatokat, akkor a kormány nagyon naiv. Nem csaphatják be büntetlenül a vidéket: ebbe az országos mutyiba a Fidesz bele fog bukni.

Szabó Rebeka
országgyűlési képviselő
a Mezőgazdasági bizottság tagja

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás