A rovat kizárólagos támogatója

A kormány legfrissebb tervezete kivenné a fővárosi önkormányzat kezéből a Budapesten építhető épületek magasságának szabályozását. A főváros így többé nem szabhatná meg, hogy hova és milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Ha a tervezetet elfogadják, a főváros a továbbiakban nem akadályozhatná meg, hogy a Kopaszi-gátnál épülő MOL toronyhoz hasonló épületeket húzzanak fel a városban.

Az elmúlt hónapokban több kormányzati terv is napvilágot látott, amik az önkormányzatok jogköreit csorbítanák a városfejlesztés területén. Míg a fővárosi önkormányzat által februárban elfogadott új budapesti településszerkezeti terv egy sokkal zöldebb Budapest reményét biztosítja, a kormány épp ennek, a településszerkezeti tervnek a kiüresítését tervezi, vagy akár meg is szüntetné azt – írta ma facebook posztjában Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke.

A kormány márciusban döntött az úgynevezett rozsdaövezeti bizottságok felállításáról, amelyek az önkormányzatok helyett lennének jogosultak dönteni a kormány által rozsdaövezetnek minősített területek beépítéséről. A bizottságba csak és kizárólag kormányzati embereket jelölt a kormány, így az érintett önkormányzatoknak nem lehet majd beleszólása abba, hogy milyen épületek épülhetnek a saját területükön.

A legújabb tervezet azt célozza, hogy a fővárosi önkormányzat többet ne határozhassa meg, hogy milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Ha ez megvalósul, a főváros vezetésének többé nem lehet beleszólása abba, hogy a MOL toronyhoz hasonló monstrumok épüljenek-e Budapesten.

A MOL torony magassága már most is sokkoló a város több pontjáról nézve. A fővárosi önkormányzatnak többek között éppen az a feladata, hogy az ehhez hasonló kérdésekben is biztosítsa a budapestiek érdekeit. Ahhoz, hogy Budapest igazán otthonos legyen mindenki számára, élő és élhető városrészekre van szükség, nem pedig túlépített monstrumokra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek