Hirdetés

A kormány legfrissebb tervezete kivenné a fővárosi önkormányzat kezéből a Budapesten építhető épületek magasságának szabályozását. A főváros így többé nem szabhatná meg, hogy hova és milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Ha a tervezetet elfogadják, a főváros a továbbiakban nem akadályozhatná meg, hogy a Kopaszi-gátnál épülő MOL toronyhoz hasonló épületeket húzzanak fel a városban.

Az elmúlt hónapokban több kormányzati terv is napvilágot látott, amik az önkormányzatok jogköreit csorbítanák a városfejlesztés területén. Míg a fővárosi önkormányzat által februárban elfogadott új budapesti településszerkezeti terv egy sokkal zöldebb Budapest reményét biztosítja, a kormány épp ennek, a településszerkezeti tervnek a kiüresítését tervezi, vagy akár meg is szüntetné azt – írta ma facebook posztjában Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke.

A kormány márciusban döntött az úgynevezett rozsdaövezeti bizottságok felállításáról, amelyek az önkormányzatok helyett lennének jogosultak dönteni a kormány által rozsdaövezetnek minősített területek beépítéséről. A bizottságba csak és kizárólag kormányzati embereket jelölt a kormány, így az érintett önkormányzatoknak nem lehet majd beleszólása abba, hogy milyen épületek épülhetnek a saját területükön.

A legújabb tervezet azt célozza, hogy a fővárosi önkormányzat többet ne határozhassa meg, hogy milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Ha ez megvalósul, a főváros vezetésének többé nem lehet beleszólása abba, hogy a MOL toronyhoz hasonló monstrumok épüljenek-e Budapesten.

A MOL torony magassága már most is sokkoló a város több pontjáról nézve. A fővárosi önkormányzatnak többek között éppen az a feladata, hogy az ehhez hasonló kérdésekben is biztosítsa a budapestiek érdekeit. Ahhoz, hogy Budapest igazán otthonos legyen mindenki számára, élő és élhető városrészekre van szükség, nem pedig túlépített monstrumokra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás