A rovat kizárólagos támogatója

Az üvegházhatású gázok kibocsátásért leginkább felelős vállalatok legtöbbje nem hajlandók felfedni, milyen költségekkel járhatnak számukra a klímaváltozáshoz köthető kockázatok – derült ki a Carbon Tracker frissen közzétett jelentésből.

A klímaváltozásnak a pénzügyi piacokra gyakorolt hatását vizsgáló londoni székhelyű nonprofit szervezet megállapította, hogy ez a fajta titkolózás bizonytalanságban tartja a befektetőket, és a piacok nem tudnak hatékonyan működni és a tőkét a megfelelő helyekre eljuttatni. Mindez visszaveti a globális gazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket – tette hozzá a Carbon Tracker.

A szervezet második éves jelentésében azt állapította meg, hogy annak a 134 vállalatnak, amely együttesen a kibocsátások 80 százalékáért felel, mintegy 98 százaléka nem tett közzé elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy figyelembe vette volna a klímaváltozás hatásait a 2021-es pénzügyi beszámolója elkészítése közben.

Amikor a cégek nem veszik figyelembe a klímával kapcsolatos tényezőket, akkor pénzügyi beszámolóikban túlzott mértékű profitról és vagyonról, illetve alulbecsült mértékű kötelezettségekről nyilatkozhatnak – mondta el Barbara Davidson, a Carbon Tracker jelentésének egyik szerzője.

A szabályozó testületek világszerte azt szorgalmazzák, hogy a cégek közöljenek több adatot arról, miként hathat pénzügyi helyzetükre a klímaváltozás, mert ezzel segítenék a befektetőket abban, hogy pénzüket a kibocsátást csökkentő erőfeszítések felé irányítsák.

Pozitív példaként emelte ki a szervezet a svájci Glencore-t, a világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalatát, amely pénzügyi beszámolóiban világossá teszi, hogy lényegében nullára lesz kénytelen csökkenteni szénalapú vagyonának értékét abban az esetben, ha megvalósulna a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) forgatókönyve a szén-dioxid-kibocsátás 2050-re történő nullára csökkentése tekintetében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek