A rovat kizárólagos támogatója

„A Greendex Magyarország első-számú online fenntarthatósági magazinja” – hirdeti magáról a kormánytámogatású, Áder János által menedzselt csipet-csapat a Linked in-en. Mindez két év alatt, szédületes karrier. 268 követő, 7 alkalmazott – olvasom tovább.
A szerkesztőség tagjai: Bódi Ábel, Börzsey Barbara, Hajas Gyula Bence (szerkesztő), Lonkay Márta, Lóránt Gergely (lapigazgató), Novák Zsombor (szerkesztő), Sápi Zsófia (főszerkesztő). Számomra, aki efféle híreket régóta követek csupa előélet nélküli sajtómunkás, de akár tévedhetek is. Nem is a teljesítményükről írok alább (az olvasó azt ellenőrizheti), amiben én nagyon kevés eredetit, figyelemreméltót találok, hanem a vállalkozás felépítményéről. Lehet-e sok pénzzel zöld háttérsajtót teremteni? Az eddigiek alapján úgy tűnik sikertelen vállalkozás ez, mint ahogy minden a környezetpolitikát megerőszakoló vállalkozás így jár, ami kerüli a valóságot, aminek itt a centrumában az elcukisodott Áder Jánost, a nemzet horgászát találjuk.

„Az energetikától az agráriumon és hulladékgazdálkodáson át, a háztartásokat és hétköznapi életet érintő témákig mindent érintünk, ami egy szebb (sic!) jövő irányába mutat. Szakmai igényességű (sic!), ám közérthető ismeretterjesztő cikkek és aktuális hírek, podcastok és videós anyagok a zöld (sic!) kérdésekről, természetvédelemről, hazai és globális trendekről egyaránt” – így hangzik a bemutatkozó.

A szépen megjelenített szövegek között most olyasmit olvasok, hogy használjunk csalánlevet levéltetvek ellen, amely fitokémiai összetétele sehol sem közelít a rovarölő hatáshoz. Nem véletlenül nem használják erre a célra. Én a csalános rizsát egyébként kedvelem, úgy ahogyan az olaszok elkészítik. Persze, ha káliszappan is megy a rohasztott léhez (vajon nem erjed-e időről időre másként?), akkor esetleg (nem biztos) hatás is van. Szakmai igényesség lenne ez? Melyik szakmáé? Mi az, hogy ’zöld kérdés’? Még sohasem hallottam. Van egy nagy, egy utolsó? Szebb jövőre vágyunk egyébként vagy élhetőbbre? Nem idealizált ez a szöveg, mint Áder körültekintően beállított, csajozós fiatalkori mosolya a szóróanyagokon. Nem csodálkozom az eddigi vesztességes működésen.

A 2020-ban alapított Greendex kerüli a valóban fontos kérdéseket, nem feszeget semmi lényegeset (akkumulátorokról egy szót sem, ha lehet), nincsenek oknyomozó feltárásai, szelektál a felszíni neutrális csobogásból. Habkönnyű limonádé, arcunkon nem gyűjti a ráncokat. Már szerintem. A szép megjelenéssel együtt úgy néz ki, mint a selyempapírba csomagolt gyümölcsízes-bukta. A kibontása is érdemtelen.

A Greendex FB-lapja 100 ezer követővel bír, ami szép szám, de az egyes cikkek olvasatlanok, kedvelés, megosztás és vita alig van. Tessék ellenőrizni. Aránytalanul alacsony az aktivitás az állítólagos követők számához viszonyítva.

A cucc létrehozásának célja szerintem a hazai híreket régóta követő és mára ellenzéki felfogású Greenfo letaszítása a trónjáról, amit reménytelen vállalkozásnak látok a civilszervezetek világában. Hiszen az oktalanul idegenszívűséggel megvádolt civilszervezetek akarva-akaratlan sodródtak az ellenzék felé. Valamikor sok volt közöttük a Fidesz-táborához tartozó.

Áder János alapítványa és a civil szféra állami támogatása 2020.

Mai támogatásuk a nullához közelít (nem tűrhetők kategóriájába kerültek), vagyis pénzügyi összeroppanás előtt állnak. Orbán adminisztrációja a mutatványpénzt Áder operettsajtójába pumpálja bele (álzöldít), hogy az zenés-táncos-színes-szagos hírecskékkel szolgáljon arról, hogy minden rendben van a természet- és környezetvédelem területén. Figyelnek a területre Fideszék és a NER is résen van. Nem vagytok egyedül, gondolunk rátok. Lám átnevelő médiát is szerveztünk nektek, hogy reális zöldek legyetek. Vegyétek-vigyétek! Íme, itt a zöld, hol a zöld.

Darvas Béla
Nyitókép: Áder János mesevilága. montázs Somogyi Péter szarvas / Telex


A cikkben megemlített kormánypropaganda mentes greenfo 0 forint állami pályázati/adományból – közpénz mentesen próbál egyre nehezebben megmaradni, amihez olvasóink/podcast hallgatóink támogatását magánemberként vagy szponzorként szívesen vesszük.

Kapcsolódó anyagok:

Nemzeti propaganda zöldrefestés sok-sok milliárdnyi közpénzből

Kaméleonkormányunk kékje a patriótazöld

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás