Hirdetés
Forrás: nepszava.hu

Egyes térségekben évente már 3-4 milliméterrel emelkedik a tenger szintje – derül ki az adatokból, amelyeket tudósok tucatjai gyűjtöttek Új-Zéland tengerpartja mentén az elmúlt öt évben egy nagyszabású kutatási program keretében. Új-Zéland 2 legnagyobb városát, Wellingtont és Aucklandet veszélyezteti a leginkább a klímaváltozás.

Ezt a tengerszint-emelkedést az óceán hőtágulása, a gleccserek olvadása, valamint a grönlandi és az antarktiszi jégtakarók olvadása okozza. A hatóságoknak a véltnél kevesebb idejük van a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodásra, így a part mentén élők áttelepítéséhez – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Míg globálisan a tengerszint félméteres emelkedése várható 2100-ig, a csendes-óceáni szigetország jelentős részein csaknem egy méterrel is emelkedhet a vízszint a szárazföld süllyedése miatt – közölte Tim Naish, a wellingtoni Viktória Egyetem professzora. Egy ilyen emelkedés különösen katasztrofális hatással lenne a fővárosra, Wellingtonra, ahol a 2060-ig várt 30 centiméteres vízszintemelkedés már 2040-re bekövetkezhet. A legveszélyeztetettebb régió az Északi-sziget délkeleti partvidéke, Új-Zéland legsűrűbben lakott övezete. Különösen sérülékeny az 1,7 millió lakosú Auckland, amelynek városközpontját és egyes elővárosait fenyegethetik az áradások.

Az NZ SeaRise program keretében készült egy online térkép, amelyről a lakosok két kilométeres bontásban megtudhatják, hogy mekkora tengerszint-emelkedés várható a lakhelyükön vagy akár bárhol egy lakatlan szakaszon. Az eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a tengerpart egy adott helyére kattintsanak, és megnézzék, mennyivel és mikorra várható a tengerszint emelkedése a különböző éghajlatváltozási forgatókönyvek esetén.

NASA: a következő 30 évben 100 év klímaváltozását élhetjük át

Az elkövetkező 30 évben akár annyival is megemelkedhet a világtengerek szintje, mint amennyivel az elmúlt 100 évben – jósolja az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai óceán- és légkörkutató központ (NOAA). Az Egyesült Államok partvidéke mentén átlagosan 25–30 centiméterrel is emelkedhet a tengerszint 2050-ig a klímaváltozás következményeként – áll a két szervezet együttes jelentésében. A keleti parton 25-35, a nyugatin 10-20, a Mexikói-öbölben 35-45 centiméteres emelkedés várható a prognózis szerint. A vízszintemelkedés várhatóan az eddiginél súlyosabb tengerárakat és viharokat fog okozni, a kárral is járó áradások a jelenleginél tízszer gyakrabban fognak előfordulni, és a helyi adottságoktól függően hevesebbek is lehetnek. Tengeráradások jelenleg 2–5 évente egyszer fordulnak elő, évtizedek múlva azonban már akár évente többször is lesznek.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás