Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Az ENSZ szerint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett ígéretekből alig valósítottak meg valamit az országok, emiatt a 1,5 Celsius-fokos határ tartására minimális esélyünk maradt.

Az ENSZ környezetvédelmi szakemberei szerint nincs reális esély arra, hogy a globális felmelegedést a 1,5 Celsius-fokos határ alatt tartsuk. Úgy vélik, mivel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését nem sikerült összehozni, az egyetlen lehetséges forgatókönyv a klímaváltozás legrosszabb következményeinek kivédésére az, ha a társadalom gyors átalakuláson megy keresztül.

Az ENSZ környezetvédelmi jelentése – amit a Guardian foglalt össze – összevetette az országok szén-dioxid-kibocsátásának mértékét, és azt, hogy mennyit kellett volna csökkenteni ahhoz, hogy tartani tudjuk a 1,5 Celsius-fokot. Az összegzés szerint az elért eredmény szánalmasan elégtelen.

A jelenlegi, 2030-ig szóló kötelezettségvállalások teljes körű teljesítése esetén a globális átlaghőmérséklet emelkedése 2,5 Celsius-fok lenne, és katasztrofálisan szélsőséges időjárást okozna a világ minden pontján. A szervezet emlékeztet, a jelenlegi 1 Celsius-fokos emelkedés is katasztrófákhoz vezetett Pakisztántól Puerto Ricóig.

Ha az országok teljesítik azt a hosszú távú ígéretet, hogy 2050-re elérik a nettó nulla kibocsátást, a globális hőmérséklet 1,8 Celsius-fokkal emelkedne. Az ENSZ szerint azonban az eddigi lépések alapján ennek a hőmérsékleti határértéknek a betartása sem valós opció. Ahhoz, hogy a 1,5 Celisius-fokot tartani lehessen, a globális szén-dioxid-kibocsátásnak 2030-ig 50 százalékkal kellene csökkennie.  A helyzet jelenlegi állása szerint azonban csupán 1 százalékkal fog.

Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) ügyvezető igazgatója szerint megvolt a lehetőségünk, hogy fokozatosan változtassunk, de ennek az időnek vége. „Csak a gazdaság és társadalom gyökeres átalakítása menthet meg minket a felgyorsuló éghajlati katasztrófától” – emelte ki a szakember.

A jelentés megállapította, hogy a jelenlegi szén-dioxid-csökkentési ütem 2,8 fokos felmelegedést okozhat, míg a vállalások betartása ezt 2,6 fokosra csökkenti. A további ígéretek betartása – ami attól függ, hogy a gazdagabb országokból mennyi pénz érkezik a szegényebb államokhoz – 2,4 fokra csökkenti a globális felmelegedést.

Az UNEP jelentése szerint a szükséges társadalmi átalakulás kormányzati intézkedésekkel valósítható meg, beleértve a szabályozást, valamint az adók, a nemzetközi pénzügyi rendszer és a fogyasztói magatartás megváltoztatását- írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás