Hirdetés

A németországi 5G mobilhálózatok működéséhez 2025-re annyi plusz energiára lesz szükség, mintha egy 850 ezer – 1,25 millió lakosú várossal bővülne az ország-írta a G7.

Ha azzal számolunk, hogy egy átlagos német háztartás évente 3000 kWh elektromos áramot fogyaszt, akkor az 5G mobilhálózatok működéséhez 2025-re annyi plusz energiára lesz szükség, mintha egy 850 ezer – 1,25 millió lakosú várossal bővülne az ország. Egy másik összehasonlítás szerint a többlet egyenlő lesz Düsseldorf, Köln és Dortmund együttes éves áramfogyasztásával.

Az eredmények az Aacheni Egyetem kutatásából derültek ki, amit az EON áram- és gázszolgáltató megbízásából készítettek. Az óriási többlet energia nem a hálózati elemek, az átjátszótornyok és a bázisállomások, hanem az adatközpontok működéséhez kell majd. Ezekben a tanulmány szerint olyan mennyiségű hő keletkezhet, amit mindenképpen érdemes lenne felhasználni, például lakossági távfűtésre.

Közben kiderült az is, hogy a Telefonica német leánya a Huawei-Nokia páros eszközeiből építené meg az 5G hálózatát. A választást még jóvá kell hagynia a német kormánynak, de a vétó nem valószínű azok után, hogy októberben szabad utat engedtek a kínai technológia alkalmazásának.

A Huawei térnyerése ellen az Egyesült Államok próbált fellépni világszerte, biztonsági okokra, a kínai kémkedés lehetőségére hivatkozva, valójában a Kínával folytatott kereskedelmi háború szerves részeként. Japán és Ausztrália megtiltotta a Huawei eszközök használatát a jövőben épülő 5G hálózatokban, az Egyesült Királyságban még nincs meg a döntés, Németország (és Magyarország) viszont nem állt be a sorba.


Az ötödik generációs elektromágneses mikrohullámú sugárzás (5G EMFR) bizonyított kártételei és nem cáfolható veszélyei

2019 tavaszáig az 5G EMFR technológiáról nálunk még hallani sem lehetett. A lényegéről legfeljebb azok tudhattak, akik a világháló segítségével kutatták angolul az e tárgyú szakirodalmat. Aztán hozzánk is berobbant. De vajon mennyire veszélyes ez ránk? Kísérleti nyulak vagyunk?

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás