Hirdetés

Az előzetes tervekkel ellentétben nem került sor a Kelebia mellett épülő határkerítés sávjában élő földikutyák áttelepítésére, részben időhiány miatt, részben pedig azért, mert a populáció nagy része amúgy sem élte volna túl a műveletet.

Így viszont a lakóhelyén ítélték megsemmisítésre Európa és a világ egyik legritkább állatát: a föld alatti rágcsálók egy része már a kerítésépítés során elpusztult, a többivel pedig az állomány elszigetelődése fog végezni.  A délvidéki földikutya az egyik legritkább állat a világon: a teljes állományát ezer példányra becsülik, ennek nagyjából a fele élhet magyar területen. Összehasonlításul: a nemzetközi természetvédelem emblémaállata, a szintén a kipusztulás szélére sodródott kínai óriáspanda populációja körülbelül háromezer egyedből áll. 
A faj az egyedüli szárazföldi gerinces, amely Kárpát-medencében alakult ki és csak itt fordul elő, vagyis egy valódi ökológiai hungarikum, amelynek a védelme csak itt oldható meg. Ahogyan nemrég egy ombudsmani jelentés megállapította: „nem egy szélesebb elterjedésű faj periférián elhelyezkedő hazai populációinak védelméről van szó, hanem a faj földi fennmaradásának biztosításáról”. 

A korábban nagyobb területen előforduló állatnak ma csupán két magyarországi élőhelye ismert: az egyik Baja mellett található (ezt 2013-ban fedezték fel), nem áll természetvédelmi oltalom alatt, és a jövőjét egy tervezett beruházás fenyegeti, a másik pedig a szerb-magyar határszakaszon van Kelebia mellett, 2008 óta ismert, és a frissen felépült déli határkerítés gyakorlatilag kettévágja.  A faj veszélyeztetettségének mértékét jelzi, hogy az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Unió) vörös listáján is a kihalás előtti kategóriát jelentő kritikusan veszélyeztetett fajok között szerepel, összesen három másik európai állatfaj, a bajor földipocok, a mediterrán barátfóka és az európai nyérc társaságában, vagyis hivatalosan nem nagyon létezik nála ritkább állat.

Emiatt a kelebiai élőhelye európai uniós védelem alatt álló Natura 2000 terület, és (Natura 2000 jelölőfajról lévén szó) az összes példányra egyedileg is vonatkozik a védelem. A valamennyi Natura 2000 területet grafikusan ábrázoló Natura2000Viewer honlap úgy tünteti fel, hogy az élőhely nagyobbik fele a határtól beljebb, Kelebia mellett található, ugyanakkor egy hosszan elhúzódó sávja közvetlenül a határon fekszik. Ez pedig stratégiai szempontból az élőhely legfontosabb része, mert ez teremt kapcsolatot a populáció magyarországi és szerbiai fele között.
Folytatás a nol.hu-n >>>

 FRISSÍTÉS 2015 október 13. 

Mit irtott ki és kicsoda?

A szerb határ mentén életüket zavartalanul élő délvidéki földikutyák szerencsére mit sem tudnak arról, hogy az újságírás eszközként használhatja fel őket.  Dr. Csorba Gábor, a Földikutya-védelmi Szakértői Csoport elnökének írása.


Kapcsolódó anyagok:

Az ombudsmanhelyettes is aggódik a földikutyákért

Lenullázott környezetvédelem

Menekült lesz a földikutya is

Nem csupán a földikutyákért: Határzár – a Védegylet az AB-hez fordul

Orbán kerítése likvidálhatja a földikutyát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás