Hirdetés
Forrás: nepszava.hu

A kormány által közpénz milliárdokkal kitömött Szeged-Csanádi Egyházmegye ki akarja vágatni egy 6 hektáros erdő jelentős részét, hogy iskola épülhessen. A tegnapi demonstrálók Novák Katalinnak is megpróbáltak átnyújtani egy petíciót a szegedi fakivágás ellen, de a barátnői miatt az államfő inkább gyorsan lerázta magáról a tüntetőket.

Több száz ember tüntetett tegnap a Szeged-Csanádi Egyházmegye Püspöki Hivatala előtt – tudósít a Szegeder. Az eseményt azért tartották, mivel az egyházmegye kivágná a városban a püspöki stadion mellett lévő hathektáros erdő jelentős részét, hogy katolikus iskolát építsen. A tervezett fakivágások feszültséghez vezettek az önkormányzat és az egyház közt is.

A színpadon elhangzott Szörényi Levente és Bródy János közös szerzeménye, a Ne vágj ki minden fát, amit az előadó a Kis Laci, az isten szerelmére, ne vágj ki minden fát sorra írt át”, így üzenve Kiss-Rigó László megyéspüspöknek. „A mai esemény célja, hogy megüzenjük a kormánynak és az egyházmegyének, hogy keressenek alternatív megoldást, és ne vágják ki a véderdőt” – jelentette ki a megmozdulást szervező Momentum helyi politikusa. Mihálik Edvin beszédében azt mondta, a véderdő évi 420 tonna port köt meg, s fakivágások évekkel vethetik vissza az önkormányzat erdőtelepítési programját. Azt hangoztatta, minden politikai és jogi eszközt megragadnak az erdő védelme érdekében. „Épüljön meg az iskola, de hagyják meg az erdőnket” – zárta mondandóját az ellenzéki politikus. A körzet önkormányzati képviselője, Fodor Antal pedig azt ígérte, élőláncot szerveznek, ha megjelennek a láncfűrészek.

Megéri a Karmelita hűséges kiszolgálójának lenni.
Az egyházmegye püspöke egyébként az a Kiss-Rigó László, aki látványosan jó viszonyt ápol a Fidesszel. A Fradi-szurkoló egykori futballkapus 2018-ban például egy, a Magyar Hangnak adott, általa letiltani akart, de mégis megjelent interjúban olyanokat mondott, hogy bár nem akar pártpolitizálni, szerinte az egyház vezetőinek és minden jóérzésű embernek kötelessége beszélni arról, hogy a Fidesz áll leginkább a keresztény értékek mellett. Orbán Viktorról pedig, akivel gyakran néznek (vagy néztek akkoriban) közösen meccset, azt mondta: „Szinte mindenben egyetértünk, és erkölcsileg megtisztelő számomra, hogy ilyen embert támogathatok.” 2017 március közepén megnyílt Szegeden az a luxus étterem, amit a Dóm látogatóközpontjában alakított ki a püspökség.
A közpénzből búsásan kitömött egyházmegyének amúgy már így is jó néhány oktatási intézménye van Szegeden és a város környékén lévő településeken, továbbá a városban évtizedek óta elismert színvonalú katolikus iskola is működik, igaz, másik fenntartó kezelésében. Részletek: Miért fontos a szegedi erdőterületek megőrzése?

Később aztán kiderült, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a demonstráció helyszínétől nem messze, a Dómban tartózkodik. A szervezők vezetésével a tömeg át is vonult, és egy fát formázva próbálta meg felhívni Novák Katalin figyelmét ügyre.

Voltak embereink itt a Dómnál, ők szóltak, hogy Novák Katalin itt van. Ezen felbuzdulva gyorsan átjöttünk, hátha sikerül szóba elegyedni vele. Pont akkor jött ki társaságával, és arra hivatkozva, hogy privát programon van, nem akart nyilatkozni, megpróbálta leállítani a felvételünket is –  mondta el a Momentum helyi politikusa. Borsik Viktor szerint egy petíciós ívvel léptek oda a köztársasági elnökhöz, hogy írja alá és próbáljon meg hatni Kiss-Rigó Lászlóra, de az államfő nem igazán mutatott nagy érdeklődést a téma iránt.

Egy szombati Facebook-posztja szerint a köztársasági elnök éppen „barátnős” hétvégét tartott Szegeden

Az Orbán-kormány egyébként az ismert jogalkotási buldózerrel vitte át az akarátát. Előbb az iskolaépítéssel kapcsolatos beruházás kapta meg a kiemelt státuszt, majd később az orosz-ukrán háború miatt tették semmissé a településképvédelmi szabályok vonatkozó részét.  Az RTL Híradó közzétett egy felvételt, amint Novák Katalinnal kapcsolatba akarnak lépni a tüntetők.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás