Hirdetés
Forrás: g7.hu

Teljes kudarccal végződött az Európai Unió próbálkozása, hogy megóvja napelemgyártó szektorát a kínai konkurenciától, amely dömpingáron szállított.

Az EU öt évvel ezelőtt vezetett be védővámokat ennek érdekében, és pár évig úgy nézett ki, hogy sikerül is talpra állnia az ágazatban dolgozó cégeknek. A felfutás azonban csak 2016-ig tartott, amikor még 1,3 GW kapacitású napelem panelt állítottak elő a közösségen belül. Már ez is csak majdnem fele volt a 2011-es csúcsértéknek, tavaly azonban valósággal összeomlott a termelés: mindössze néhány százmillió MW kapacitású napelem modul készült el.

Mivel alig maradt napelemgyártó kapacitás az EU-ban, az Európai Bizottság feladta a harcot, és bejelentette a védővámok megszüntetését – derül ki a Bloomberg rövidhíréből. Emögött nyilván az a megfontolás húzódik meg, hogy ha már az uniós iparág szempontjából úgyis mindegy, legalább legyenek olcsók a napelem panelek, hiszen ez segíti a megújuló áramtermelés felfutását.

 Jöhet a kínai napelem dömping

Napelemgyáraira Magyarország sem lehet büszke. A Szolnokon 2011-ben termelni kezdő Agulhas-Solar Kft. három körben összesen majdnem 560 millió forint uniós támogatást kapott, míg az Eximbank közel egymilliárd forinttal finanszírozta. A cég folyamatosan veszteséges volt, 2015 elején befejezte tevékenységét, 2016 márciusa óta felszámolás alatt áll.

A csornai napelemgyárban 2015-ben kellett volna elkezdődnie a termelésnek, de mint a minap kiderült, ez még mindig csak ígéret, amely most éppen 2019 elejére szól. Az üzem 1,9 milliárd forint uniós támogatással valósult volna meg, a modulgyártó leánycég az Eximbanktól további 22,4 millió euró, valamint 363 millió forint hitelt vehetett fel. Az egyelőre besült projekt kapcsán vizsgálatot indított az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF).

Made In China: a legnagyobb napelemgyártók 2017-ben

Made In China: a legnagyobb napelemgyártók 2017-ben

Már csak kínai gyártók vannak az első tízben. A Hanwha Q-Cells az egyetlen, ami tulajdonosi szerkezete miatt koreainak számolható, de az ő gyártásuk nagy része is Kínában van. Kiesett a top 10-ből az utolsó amerikai, a First Solar is.

A 2017-es eladások (shipment) alapján nagyon kicsi változások vannak a tavalyihoz képest a világ legnagyobb napelemgyártóinak rangsorában. A lista előtt nézzük, hogy mit számolnak eladásba a PV Tech szerkesztői: az eladott Wattokat, függetlenül attól, hogy saját gépsoron történt a gyártás, vagy akár kiszervezett gyártásban (OEM), de saját márkanév alatti eladást. Az eladás alatt a gyárból kiszállított mennyiséget értik, függetlenül attól, hogy a cég más raktáraiba került-e, vagy a forgalmazók készleteire.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás