Hirdetés

Egyelőre nincs hivatalos bejelentés, de energetikai szaklapok arról írnak, hogy a francia nukleáris erőműveket üzemeltető EDF öt reaktort zárhat be jövőre.

Franciaországban összesen 58 reaktor üzemel, azaz a teljes kapacitás 9 százalékát érintené a lekapcsolás. Az ország rendelkezik már egy energetikai tervvel, mely során a nukleáris energiáról fokozatosan átállnának megújuló forrásokra, de a korábbi tervek szerint 2029-ig csak egyetlen reaktort kapcsoltak volna le, ezért a mostani fejlemények még így is meglepték a szakértőket.

Az EDF honlapján bukkant fel az öt reaktor tervezett, pár hetes lekapcsolása jövő év elején, amiben még semmi rendkívüli nincs, viszont felbukkant ott egy mondat is, ami arra utal, hogy a reaktorokat akkor indíthatják majd újra, ha az gazdaságilag indokolt lesz. 

Mint az Energy Transition megjegyzi, ez még nem jelenti, hogy minden bizonnyal bezárnak, elképzelhető az is, hogy a fenntartó csak próbál jobb feltételeket kialkudni magának. Azzal, hogy az öt reaktort gazdaságilag nem fenntarthatónak bélyegzik, a maradék kapacitás által megtermelt energia árát is alakíthatják. Egyelőre semmiféle hivatalos közlemény nem jelent meg ezzel kapcsolatban, de azt tudni, hogy 2017 negyedik negyedévében a francia nukleáris áramtermelés negatív rekordot döntött- írta 444.hu.

Nocsak! A drága áram miatt az oroszok jegelik két atomerőművüket

Nocsak! A drága áram miatt az oroszok jegelik két atomerőművüket

A Kommerszant orosz lap szerint az energiaügyi minisztérium döntése alapján elhalasztják két új atomerőmű munkába állítását. A Novovoronyezs 2 és a Leningrad 2 nevű blokkok közül az előbbit 2019 helyett inkább 2020-ban, utóbbit pedig 2020 helyett inkább 2022-ben adnák át. Mindkettőt a Roszatom, a paksi bővítéssel megbízott orosz állami cég építi. Orbánék nem tanulnak még az oroszoktól sem.
Az orosz gyáriparosok már tavaly tavasz óta lobbiztak a kormánynál ezért a döntésért, mert megítélésük szerint az új atomerőművek túl drágává teszik az áramot. Oroszországban – a magyarhoz hasonlóan – a lakosság hatósági áron kapja az áramot, míg az ipari fogyasztókat nem védi árplafon, viszont számos díjat rájuk terhelhetnek. (Ezzel együtt Magyarországon az utóbbi években előfordult, hogy a lakossági ár drágább volt, mint az ipari fogyasztók piaci ára, mert a rezsicsökkentés nem követte az olcsóbbá váló piacot.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás