A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Problémát okoz, hogy a panelek előállítása kevés országra koncentrálódik, és a leselejtezett elemek nagy részét felaprítják, vagy szeméttelepre viszik. A napenergia megújuló energiaforrásként már világszerte elérhető, és a növekvő kereset miatt a panelek gyártására is egyre nagyobb az igény. A problémát jelzi, hogy napjainkban csupán 0,08 százalékát hasznosítják újra az élettartamukat kitöltött paneleknek.

A napenergia felhasználása a 2000-es évektől kezdődően kezdett el terjedni, és a nagyjából 25 éves élettartam lejártával – ami néhány év múlva itt van – a kiselejtezett napelemek első nagy hulláma még csak most következik. Az újrahasznosítás szükségét sürgeti, hogy a napkollektorokban használt anyagok és ásványi anyagok árai idővel jelentősen megemelkedhetnek, miközben a kitermelhető mennyiség csökken.

Napjainkban a napelemekhez használt anyagok bányászata rendkívül káros a környezetre. A Business & Human Rights Resource Centre dokumentációja szerint a munka során gyakran követnek el emberi jogi visszaéléseket, és alkalmaznak kényszermunkát. További gondot jelent, hogy a kitermelés viszonylag kevés országra koncentrálódik, így az ellátási lánc rendkívül sérülékeny.

A napelemek újrahasznosítása és előállítása a technikai fejlődés függvényében változhat meg. A fejlődés során a régi panelekből egyre könnyebb lesz értékes anyagokat kinyerni, így az újrahasznosítás pénzügyileg is kedvezőbbé válhat.

A Rystard Energy vállalat elemzése kimutatta, hogy a visszanyert ezüst, poliszilícium, réz és alumínium hozhatja majd a legtöbb pénzt az újrahasznosítási piacon. Becslésük szerint 2040-re a 27 millió tonnás éves felesleg mintegy 6 százalékát fogják újrahasznosítani, ez az arány pedig folyamatosan emelkedhet. A vállalat arra számít, hogy a napelemekből származó újrahasznosítható anyagok értéke a következő években exponenciálisan nőni fog, és az idei 170 millió dollárról 2030-ra 2,7 milliárd dollárra emelkedik, írja a Verge.

A napelemek újrahasznosításához szükséges infrastrukturális fejlesztéseken már több külföldi vállalat dolgozik. A japán NPC már rendelkezik olyan napelem-szétszerelő géppel, amely képes a hasznos elemek szétválogatására. Az Arizonai Egyetem kutatói pedig egy olyan projekten dolgoznak, amely csökkentené az újrahasznosítás által okozott környezeti károkat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek