Hirdetés
greenfo/MTI

A helyi klímatanács által ma kiadott jelentés a meteorológiai adatokat elemezve arra figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá és hevesebbé váltak a szélsőséges időjárási jelenségek.Több mint 150 időjárási rekord dőlt meg Ausztráliában az idei nyáron, amely hőhullámokat, aszályokat, viharokat és erdőtüzeket hozott magával.

A jelentésből kiderült: Sydneyben 27 éve nem volt ilyen forró a déli féltekén decembertől februárig tartó nyár, Adelaide-ben pedig előfordult, hogy tizenegy napon át 40 Celsius-fok fölött volt a hőmérséklet. Canberrában húsz napon át 35 fok feletti hőség tombolt, míg Melbourne-ben – ahol a nagy meleg az ausztrál nyílt teniszbajnokságban is fennakadásokat okozott – mérték a legforróbb 24 órát 35,5 fokkal.

Queensland szövetségi állam 45 és Új-Dél-Wales 38 pontján a mérések kezdete óta jegyzett legszárazabb nyár volt az idei. Az extrém időjárás hozzájárult az erdő- és bozóttüzek terjedéséhez, így volt ez Victoria államban, ahol februárban 280 ezer hektárnyi terület égett le.

A szélsőséges időjárási jelenségek hatásainak megfékezése érdekében a klímatanács sürgette az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését. A szakértők kulcsfontosságúnak nevezték a mostani évtizedet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A tanács emlékeztetett arra, hogy Ausztrália az elmúlt 15 évben szenvedte meg a mérések kezdete óta feljegyzett nyolc legforróbb nyarat.

A feljegyzések 1910-es kezdete óta a legmelegebb esztendőt mérték tavaly Ausztráliában. Ezt azért is aggasztónak tartják tudósok, mert anélkül következett be, hogy a 2013-as év folyamán bármikor is jelentkezett volna az El Nino csendes-óceáni légköri jelenség, amely rendszerint forróságot és szárazságot okoz a kontinensen.
 

Hozzávetőleg százezer denevér hullott alá az égből és pusztult el az Ausztráliát sújtó hőhullám miatt az ország Queensland szövetségi államában, annak is elsősorban a délkeleti részén – írtuk két hónapja Gigantikus denevér eső c. cikkünkben.

 

 

 

 

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás