A rovat kizárólagos támogatója

Mi a közös bennük: Balaton, Velencei-tó, Fertő tó, Tatai Öreg-tó. A kirándulási célpont mellett az, hogy az Orbán közeli vállalkozók sok-sok közpénzzel megtámogatott szálloda és kikötő beruházásainak helyszínei.  Milyen szabálytalanságok kísérik a természetkárosító építkezéseket?  Mit tehetnek a környezetüket és a jövőjüket féltő civilek egy antizöld kormánnyal szemben? A természeti örökségeink tönkretétele elleni harcról mesél mai podcastunkban a Nagy Tavak Koalíció képviseletében Kun Zoltán.

Kun Zoltán élővilág és tájvédelmi szakértő, a Fertő tó Barátai Egyesület tagja. Sopronban végzett erdésztechnikusként, majd tájépítész mérnökként az egykori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, illetve később talajtani szakmérnökként a Pannon Egyetem Georgikon karán. Ezeket a diplomákat egészítette ki a WWF College 2 éves természetvédelmi vezetői képzésével, illetve klíma referensi végzettséggel.

Dolgozott korábban a WWF-nél, a Világ Természetvédelmi Uniónak (IUCN) és a Hollandiában bejegyzett PAN Parks alapítvány igazgatójaként, ahol elsősorban vadon védelemmel, természetvédelmi területek kezelésével és idegenforgalmi hasznosításával foglalkozott. 2013 után az üzleti szférában dolgozott környezetvédelmi területen. Jelenleg több kutatási és terepi programban vesz rész a Frankfurti Zoológiai Társaság és a Wild Europe alkalmazásában, illetve az európai Forest Defenders Alliance erdészeti és klímapolitikai szakértője.  Kutatóként együttműködik a Leeds-i Egyetem Wildland Kutató Intézetével és az IUCN szakértője az Érintetlen Erdőkkel munkacsoportban és az un. Rewilding munkacsoportban.

Publikációkat is megjelentet, amelyek közül a legfrissebbet társszerzőként a COVID pandémia természetvédelmi politikára gyakorolt hatásával írt és az IUCN Parks Journal-ban jelent meg 2021-ben.

2013-ben a Tájépítész Szövetség által meghirdetett szakmai versenyen elnyerte az Év Tájépítésze Közönségdíjat a szavazatok 75%-ának begyűjtésével. Magyarországon elsősorban Natura 2000-es területek hatásbecslési dokumentációinak készítésével, környezeti hatásvizsgálatok és tájbaillesztési tervek készítésével foglalkozik. Szakértőként részt vett több  Települési Arculati Kézikönyv, és az Őrség-Vendvidék, valamint a Fertő-Hanság területére készített építészeti Tájegységi Arculat Kézikönyvek készítésében. 4 gyermek büszke édesapja.

Mai podcastunkban a Nagy Tavak Koalíció képviseletében és a Fertő tó Barátai Egyesület tagjaként beszélgetett vele Sarkadi Péter.

Amiről szó esett:

♣Megdöbbentő, hogy a Fertőre tervezett 26 apartman a vízre épül, így a teraszról közvetlenül a tóba csobbanhat a gazdag vendég.  Ez ellentmond a 83/2014  kormányrendeletnek, mely rendelkezik a parti sáv védelméről az állami kezelésben levő vízfelületeknél. A Balatonnál ez 30 méteres sáv. A Fertő esetében 6 méter, amit itt semmibe vettek. A Nagy Tavak Koalíció ezért is az érintett hatóságoknak írt levelet.

♠Miért nem áll a tóvédelem élére a nemzet pecása?
A nagy horgász Áder János köztársasági elnök 2020 szeptemberében az ENSZ biodiverzitás konferenciáján azt vállalta, hogy hazánk megduplázza a biológiai sokféleség védelmére szánt összeget. Később 2021 márciusában egy olyan vállalást tett, hogy Magyarország növelni fogja a vizes élőhelyeinek területét, merthogy az elmúlt 150 évben folyamatosan tűntek el a vizes élőhelyeink. Ehhez képest ma már szinte naponta jönnek arról hírek, hogy az Orbán-közeli oligarchák és NER lovagok beruházásai csökkentik a vizes élőhelyek mennyiségét és minőségét.  Vizet prédikál, de bort iszik.

♠ EU biodiverzitás stratégiájában az szerepel, hogy 30 %-ra kell növelni a védett területek arányát a mai 21-ről. Ez így nem fog menni.

♠ Ha felelős beosztása lenne egy esetleges környezetvédelmi minisztériumban, akkor lobbizna az építészmérnöki képzés zöldítéséért.

♠ A környezeti hatásvizsgálatoknak minden területre egységesen ki kellene terjednie, figyelembe kellene venni az ökoszisztéma szolgáltatásokat.

♠ Szlovákiában az új kormány bejelentette, hogy az összes nemzeti parkjuknál a terület 75%-án semmilyen gazdálkodást nem fognak folytatni.

♠ Mi a fejlesztés/fejlődés definíciója? Miben mérik? Jelenleg a lebetonozott terület nagyságban, az új lakások számában, a lefektetett közművek hosszában. Ehelyett az új fajok megjelenésében, a helyreállított természetközeli élőhelyek méretében kellene mérni.

♠  Vajon mennyire fontos a parlamenti képviselőinknek nagy tavaink/vizeink és a természeti környezetünk állapota? Erre is várják a választ a Nagy Tavak Koalíció képviselői a politikusoktól.

A beszélgetés felvétele után jelent meg egy cikk a Fertő tó Mosoni-Dunából szándékozott – ökológiailag teljesen abszurd – vízutánpótlási ötletéről, melyben Kun Zoltán a Fertő tó Barátai Egyesület tagjaként fejti ki véleményét.


“Túl sok a kíváncsi” – óriásberuházás a Fertő tavon

Jókora hullámokat ver Magyarország legnagyobb turisztikai beruházása, a Fertő-tó magyar partszakaszán épülő turisztikai komplexum. Egyszerű strandfelújításból négycsillagos szállodával felturbózott megaprojekt lett – mindez természetvédelmi és UNESCO örökségvédelmi területen, eltaposva az építkezés útjában álló helyi érdekeket.

Gyuricza Andrea sírva lép ki a Fertő-Sopron Turisztikai Zrt. Sopron óvárosában álló épületéből. Egy, a Fertő-tavon álló cölöpház egyik használójaként, több társával, ügyvédekkel jött tárgyalni abban a reményben, hogy a Zrt. valamiféle egyezséget kíván kötni velük, de csalódnia kellett. Ugyanazt hallhatta, amit korábban levélben írtak neki: el kell bontani a cölöpházat a saját költségükön, és ha nem teszik meg, akkor a Zrt. lebontatja és a – körülbelül harminc millió forintra rúgó – bontási költségeket rájuk terheli. Részletek >>>

 

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás