Hirdetés

Az esetleges büntetés bele van kalkulálva az árba – ennek a tipikusan fideszes logikának köszönhetően egymás után nőnek ki a luxusvillák az eddig aránylag érintetlen Tihanyban. Az itt élők nagyon sokáig sikeresen őrizték meg a Balaton Felvidék egyik legszebb településének ősi halászfalu jellegét. A NER-elit viszont jött, látott, és átlépett mindenen. Törvényeket módosítottak és hágtak át, így Tihany egységes látképe lassan a múlté.

Tihany nemcsak a Balaton-felvidék, de egész Magyarország egyik legszebb fekvésű települése. Geológiailag kivételesen sokszínű, lehet fürdeni, kirándulni, a dombról pedig páratlan kilátás nyílik a Balatonra. A Tihanyi-félsziget világörökségi várományos helyszín, nem csoda, hogy itt sokáig nem lehetett giccses, tájidegen nyaralókat találni: nagyon vigyáztak rá, hogy megmaradjon az ősi halászfalu jellege. A nyaralók többsége valamilyen formában őrzi a településre jellemző jegyeket, ilyenek a terméskő, a nádtető, az erdősebb részeken a házak többsége belesimul a környezetbe, a kertben magas fák sorakoznak.
A 444 újságírói a helyszínen járva szomorúan tapasztalták, hogy Tihany Óvár nevű külterületén milyen rombolás ment végbe az elmúlt években. Ahol korábban csak szőlők és gyümölcsösök voltak, sorra nőnek ki a földből a hivatalosan gazdasági épületnek nevezett csodapaloták, mellettük medencékkel, amelyek a tervrajzokon még esővíztározóként vagy kerti tóként szerepeltek.

Van olyan folyamatban lévő építkezés, ahol szabályszerűen elhordták a hegyet tereprendezés címén. A 444 drónfelvételén úgy néz ki az egész, mintha külszíni fejtéssel rondítottak volna bele a világhírű panorámába.

Tihany Óvár nevű külterületén van Dzsudzsák Balázs medencés nyaralója, szinte a szomszédjában pedig Rogán Cecília vásárolt meg áprilisban egy telket 143 millióért. Elvileg az itt álló házak is mezőgazdasági épületek, tehát elvileg olyan kis házak, amelyben azonkívül, hogy a kertműveléshez szükséges eszközöket tárolják, aludni is lehet. A környéken szinte mindenhol van medence, holott a helyi rendelet szerint ez tilos lenne, „fürdőzési célra” medencét építeni – elvileg – csak néhány kiemelt övezetben lenne lehetőség.

A természetkárosítás-gyanús építkezések az elmúlt években felpörögtek a település más, korábban éppen a zöld környezet miatt kedvelt részein is. A Halász utca és az Alsókopaszhegyi utca között fekvő telkek szépségüket nemcsak fekvésüknek, de a rajtuk található sűrű, buja növényzetnek és a magas ősfáknak köszönhetik. Errefelé a telkek csak kis részét elfoglaló, a fák között szinte megbújó nyaralók álltak, vagy nem is volt rajtuk épület.

De nem csak magánüdülők miatt irtják a fákat és térkövezik le a hegyet Tihanyban. Itt is nagyban folyik az “Orbánstróman” oligarchák közpénzzel tömése. Ahogy Hévízen, úgy itt is az Orbán Ráhel befolyása alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség osztja a közpénz milliárdokat egy olyan luxushotel felhúzására, amely Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándorhoz és Hernádi Zsolthoz köthető.

Az ország tönkretételének részletes cikke a 444.hu-n >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás