Hirdetés
MSZP Európai Parlamenti Delegációja sajtóközlemény

Új gazdasági modellre, az erőforrások takarékosabb felhasználására van szükség Európában, különös tekintettel a víz- és a hulladékgazdálkodásra” – fogalmazott Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja az erőforrás-hatékonyságról rendezett európai parlamenti plenáris vitában.

"Az Európai Unió egyes térségei már ma vízhiányosak, mint a Duna-Tisza köze de az éghajlatváltozás következtében a szárazság új területekre is kiterjedhet. Kulcsfontosságú ezért az ivóvíz mezőgazdasági- és ipari célú újrahasznosítása. A hulladékgazdálkodás terén be kellene vezetni az újrahasznosítható hulladék lerakási tilalmát.

Így nyerhetjük vissza Európában egyre inkább hiánycikknek számító nyersanyagokat. Sajnálatos, hogy a jobboldali magyar kormány ezen a hulladékgazdálkodásban is szembemegy az európai törekvésekkel. Magyarországon teljes egészében felszámolták a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás működő rendszerét. A kormány a mai napig elmulasztotta átültetni az EU Hulladék Keretirányelvét. Az emiatt indított kötelességszegési eljárásban napi 8 millió forintos bírság fenyegeti az országot" – mondta a szocialista delegációvezető. "A vízgazdálkodás terén komoly lemaradásban van az Európai Unió, pedig az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás együttes hatásaként az EU teljes mediterrán térsége, és egyes közép-európai régiók – például a Kiskunság is – vízhiányos, félsivatagos térségnek számít. A 2012-ben esedékes átfogó uniós vízpolitikai felülvizsgálat középpontjába a hatékonyság-javítást kell állítanunk.

Az Unióban az ivóvíz ipari és mezőgazdasági célú újrahasznosításában Spanyolország jár az élen, de az újrahasznosítás aránya itt is csupán 25%-os, amely messze elmarad például Izrael 80%-os teljesítményétől" – tette hozzá Tabajdi Csaba. A szocialista képviselő emlékeztetett: a szerényebb jövedelmű európai, köztük a magyar állampolgárok, és a fejlődő világ országai is arra törekednek, hogy elérjék a világ gazdagabb részén élők életszínvonalát. "Ezt senkinek nincs joga megtagadni tőlük, sőt kötelességünk elősegíteni ezt a törekvést. A jelenlegi fogyasztási szokások mellett azonban lehetetlen biztosítani ezt az életszínvonalat a Földön jelenleg élő 7 milliárd ember számára.
Ezért gazdasági modellünkben alapvető változásokra van szükség, mert az környezeti, gazdasági és szociális szempontból sem fenntartható. Az erőforrás-hatékonyság javításával egyszerre érhetőek el környezeti és gazdasági előnyök. A termékek nem csak környezetbarát módon kerülnek előállításra, de olcsóbbak is lehetnek" – zárta felszólalását a szocialista képviselő. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás