A rovat kizárólagos támogatója

Elindult a 2017. évi Tavaszi madárles (SpringAlive) program, melyet a madárvédelmi szervezetek világszövetsége (BirdLife International) indított 2006-ban. Célja a gyerekek bekapcsolása a vonuló madarak megfigyelésébe, ezen keresztül pedig a védelmükbe.

A kezdeményezés nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, hiszen a madarak bárhol, akár az utcán sétálva, óraközi szünetben az udvarról is megfigyelhetőek. A program öt közismert hosszú távú, a Szaharától délre vonuló madárfaj: a fehér gólya, a kakukk, a gyurgyalag, a sarlósfecske és a füsti fecske tavaszi érkezését követi nyomon.
Ezeknek a madaraknak az első megfigyelési adatát kell feljegyezni, majd feltölteni az akció honlapjára május végéig.

A vonuló madarakra azért kell kiemelt figyelmet fordítanunk, mert ezeket az élőhelyek átalakítása és a klímaváltozás mellett a negatív civilizációs hatások is fokozottan érintik. Dél-Európán, Afrikán és az Arab-félszigeten átrepülve vándormadarak tízmilliói esnek áldozatául a vadászatnak és a befogóhálóknak évről évre!

A Tavaszi madárles kezdési időpontja minden év február elseje, hiszen Európa déli országaiban már ekkor megjelennek az első vonuló madarak. Magyarországra azonban csak márciusban kezdenek nagyobb tömegben megérkezni az első gólyák és füsti fecskék, míg a kakukkok április közepén, a gyurgyalagok és a sarlósfecskék pedig csak május elején térnek vissza. Ezért a hazai kampány március elején kezdődik.

Az eredeti elképzelés szerint a program Európa fiatalságát célozta meg, de mára Afrika és Közép-Ázsia is bekapcsolódott az akcióba, és immáron 54 országból érkeznek adatok! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), hazánk BirdLife képviselője arra bíztatja a gyerekeket, a szülőket, nagyszülőket és pedagógusokat, hogy látogassanak el a program magyar nyelvű oldalára, és minél többen töltsék fel megfigyelési adataikat. Az idei kampány kiemelt témája a fiókamentés, az ehhez kapcsolódó üzenet pedig az, hogy a talált fiókák többsége nem árva, összeszedésük és otthoni nevelgetésük nem csak felesleges, de a madarak érdekét sem szolgálja.

A 2017. évi Tavaszi madárles program indulásával az MME "Költésre készülődő madaraink" címmel alkotói pályázatot is hirdetett.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás