Hirdetés

A Mikulás nem csak ajándékot hoz, hanem visz is: használt mobiltelefonokat gyűjt a Fővárosi Állat- és Növénykertben a gorillák élőhelyének védelmében. December 6. és 8. között  200 Ft-ért léphet be az Állatkertbe mindenki, aki egy használt mobiltelefonnal érkezik és leadja  az átvevő pontok valamelyikén az Állatkert főbejáratánál vagy a Holnemvolt Vár kapujánál.

A használaton kívüli mobiltelefonok gyűjtését az Állatkerti Alapítvány kezdeményezte, csatlakozva a magyarországi Jane Goodall Intézet „Passzold vissza, tesó!” programjához.  Az Állatkerti Alapítvány már tavaly tavasszal meghirdette az iskolásoknak a gyűjtőkampányt, havonta hirdetve győztest: az az osztály, amelyik a legnagyobb mennyiségű mobilt leadja egy-egy hónapban, különleges állatkerti kiránduláson vehet részt, ahol a gorillagondozók lesznek az idegenvezetők. Eddig hat iskolai osztály részesült ebben a különleges programban, s abban a megtiszteltetésben, hogy Indigo, a két éves gorillakölyök tiszteletbeli nevelőszülei lehetnek.

A használaton kívüli mobilok begyűjtése és újrahasznosítása azért fontos, mert az  előállításukhoz szükséges koltán nevű ércet Afrikában bányásszák, pusztítva ezzel az egyébként is veszélyeztetett őserdőket. A koltánból nyerik a tantál nevű fémet, melyet kondenzátor bevonatok készítésére használnak, így a mobiltelefonok mellett megtalálható laptopokban, GPS-ekben, táblagépekben is. A világ koltán készletének 80%-a Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ugyanott, ahol a hegyi gorillák, a bonobók és a csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, ezen ércek bányászata csökkenni fog.

Az Állatkerti Alapítvány által összegyűjtött mobilok az Inter-Metal Recycling Kft.-hez, kerülnek, ahol újrahasznosítják a készülékeket.

Indigo, az Állatkert két éves kisgorillája afrikai rokonai nevében is kéri: kerüljön minél több régi, rossz mobil telefon újrahasznosításra, az élőhelyük védelmében!

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás