A rovat kizárólagos támogatója

Hogyan lehet minél gyorsabban, és lehetőleg minél olcsóbban saját családi otthonhoz jutni? Akár Zsolnay porcelánnal is csökkenthető a homlokzat felmelegedése, A villamos és troli helyett “metróvasút” és hidrogénbusz kellene Pécsnek. Panelkertváros és újraéleszthető Pécsivíz a hőerőművi pernyekazetták helyén -podcastunkban Karlovecz Zoltán Ybl-díjas építész, Pécs volt főépítésze.

„Házat, de gyorsan!” címmel építészeknek és építészhallgatóknak írt ki tavaly ötletpályázatot a Leier, melynek 10 díjazott munkája már bekerült a cég típusház kínálatába. A mai podcast vendége e pályázat zsűrijének társelnöke Karlovecz Zoltán Ybl-díjas építész, aki a pécsi Szőlő utcai 5 lakásos társasházzal egy pályázaton 2013-ban harmadik díjat nyert, amelynek az az érdekessége, hogy kerámia tetőcserép van a homlokzaton is. Pécs város volt főépítészével  – aki 2019-ben elnyerte az Év háza fődíját – a korszerű hőszigetelésről, a divatos, modern építőanyagokról, a típusházakról, és Pécs építészeti, városfejlesztési lehetőségeiről  – az erőművi pernyétől a metróvasútig – is beszélget Sarkadi Péter.

A beszélgetésben szó esik arról, hogy az építtetők igényei és lehetőségei nem mindig fedik egymást, ezért őszintén mindent érdemes megbeszélni az építésszel.
Egy családi ház költsége 3 rézből áll:
1 a telek
2. az épület (szerkezetépítés 30 – 40 % + egyéb: villany, víz, burkolatok) a munkadíj és anyagköltség a szerkezetnél 50 -50 %.
3. az épület berendezése és a kert

Mi az a ház a házban koncepció?
Milyen a kiszellőztetett hőszigetelés?
Miért pénztárcabarát a szerelt homlokzat?

Az  előregyártás előnyei, típusház, változó megítélés: tégla vagy beton.

Mint Pécs város volt főépítésze: egy építész víziója Pécs jövőjéről

villamos, troli nem lesz újra, a jövő a hidrogénbusz
Mi lehet a 350 ha-os Pécsi- víz völgyéből?  + Árpádi árok
Tettye-patak, pécsi bőrgyár,  hőerőmű zagykazetták rekultiváció,  pernye hasznosítás.
A panel ma már nem szitokszó, de miért kertváros a panel lakótelep?

Nyitókép: Karlovecz Zoltán Ybl díjas építész, Pécs volt főépítésze. Fotó: Sarkadi Péter / greenfo

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás