Hirdetés

Annyi áramot fogyaszt egy aksigyár, mint másfél megye. De ki fogja ezt megtermelni?  A telex akkumulátoripari sorozatának V. része.

A Győr–Szombathely–Veszprém ipari övezet mellé beemeljük a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszöget. Ehhez energia kell, sok energia, annyi, amennyi még sohasem kellett Magyarországon. Ezért erőműveket és vezetékrendszereket fogunk építeni akkor is, ha Brüsszel ebben nem hajlandó szerepet vállalni. Majd lesz más” – jelentette be februári évértékelő beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök nem mondta ki ugyan, de az utóbbi évek bejelentései alapján világos, hogy az Alföld északi részére megálmodott új ipari háromszög elsősorban egy iparágra alapszik majd: az akkumulátorgyártásra.

Eddig több mint 40, akkugyártáshoz kapcsolódó beruházást hoztak Magyarországra, amelyek összértéke nagyjából 8000 milliárd forint. Ezek a gyárak pedig rengeteg energiát igényelnek, várhatóan csak a CATL debreceni óriásgyára másfélszer annyi áramot fogyaszt majd, mint Hajdú-Bihar vármegye teljes lakossága. A város köré tervezett másik öt akkumulátoripari egységgel együtt pedig bőven kétszer ennyit.

Ahogy a miniszterelnök mondta, az új gyárak megépülése után több energiára lesz szükség, mint valaha. Az akkumulátorgyárak önmagukban nagyjából több mint 15-25 százalékkal emelik majd meg Magyarország áramfogyasztását, amelyet emellett más folyamatok is növelnek majd, így néhány éven belül összesen akár 50 százalékkal is megugorhat.

A Telex ebben a cikkben annak igyekszik utánajárni, ki és hogyan fogja ezt megtermelni.

Nyitókép: akkumulátorország térképe Szijjártó Péterrel MARABU rajza

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás