A rovat kizárólagos támogatója

A hétvégén zajlott hét ország részvételével a ragadozómadarak illegális pusztítása elleni Kárpát-medencei műhelytalálkozó, melyen egyértelművé vált, hogy a probléma ugyan minden környező országban jelen van, de sajnálatos módon a hazánkban elpusztított madarak száma nagyságrenddel felülmúlja az összes környező országot. Csak az utóbbi egy hétben három ilyen eset is történt.

A nemzetközi műhelytalálkozót a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciasorozat 8. rendezvényeként a Magyar Biológiai Társaság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Society for Conservation Biology Európai Szekciója rendezte meg február 22-én a bükki Felsőtárkányban.

A találkozót követően február 23-án azzal azonos helyszínen szintén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Ragadozómadár-védelmi Tanács Sólyomcsalogató elnevezésű éves ragadozómadár-védelmi konferenciája. A kétnapos rendezvényen hét ország 104 szakembere vett részt.

A Műhelytalálkozó célja volt, hogy az egyre gyakoribb illegális madárpusztítás elleni hatékony megelőzés és védekezés lehetőségeit megvitassa, és egyben a Kárpát-medence és Európa országai közti tapasztalatcserét elősegítse. A találkozón a résztvevők megvitatták a Mérgezésellenes Akciótervet, amely reményeik szerint a közeljövőben már jóval hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a madarak védelmében. A konferencián magyar mellett szlovák, osztrák, cseh, szerb, román valamint skót szakemberek számoltak be az országaikban előforduló ragadozó madarakkal szembeni bűncselekményekről, valamint a visszaszorításukra tett kísérletekről. Kiderült, hogy az elmúlt évtizedben, Ausztriában mintegy 40, Csehországban 24, Szlovákiában 22, Szerbiában 18, Romániában pedig 2 sas esett bizonyítottan illegális pusztítás áldozatául, azonban a hazai adatok mindenkit sokkoltak.
Az MME nyilvántartása szerint 2000 óta 176 sas esett mérgezés, lelövés vagy fészekpusztítás áldozatául! Ráadásul szomorú aktualitást adott a rendezvénynek, hogy a konferenciát követő három napban három újabb eset is napvilágra került!

Február 24-én vadászok találtak meg egy mérgezett és ráadásul söréttel is meglőtt parlagi sast. A gyors segítségnyújtásnak köszönhetően ez a példány életben maradt, jelenleg a Fővárosi Állat és Növénykertben ápolják. Amennyiben sikerült visszaengedni a természetbe a tervek szerint műholdas jeladóval fogják ellátni, hogy nyomon követhető legyen a további sorsa.

Február 25-én egy parlagisas-fészket pusztítottak el szándékosan, február 26-án pedig egy parlagi sas, három egerészölyv és egy róka mérgezett tetemét találták meg az MME, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Nemzeti Nyomozóiroda szakemberei. Ez utóbbi eset felderítésénél Ian Thomson, a Királyi Madárvédelmi Egyesület (RSPB) skóciai nyomozócsoportjának vezetője is részt vett, aki a konferencia nyitóelőadását tartotta.

parlagi sasok mérgezett tetemei kép: Horváth Mártonparlagi sasok mérgezett tetemei kép: Horváth Márton

Rendkívül elszomorít, hogy Magyarországon milyen elképesztő mértékben pusztítják ezeket a csodás madarakat” – mondja Ian Thomson, a mérgezésellenes harc egyik legelismertebb európai szakértője. „Skóciában hatalmas erőfeszítéssel próbáljuk meg visszaszorítani a ragadozómadarak pusztítását, de Magyarországon és a környező országokban talán még ennél is többre lesz szükség, amelyben többek között az RSPB is segíteni fogja tapasztalataival a magyar szakembereket.”

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálásával 2012-ben indult Helicon LIFE+ program partnerei között szerepel a Nemzeti Nyomozóiroda, A Magyar Vadászkamara, A Vidékfejlesztési Minisztérium, A Hortobágyi Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, A Körös-Maros Nemzeti Park, A Budapesti és a Jászberényi Állatkert valamint a Természetfilm.hu filmműhely.

Sasmérgezéssel kapcsolatos cikkeink >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek