Hirdetés

Az éghajlatváltozás elleni fellépés és a hozzá való alkalmazkodás nem tűr halasztást. A magyar klíma- és energiapolitika előtt számos kihívás, egyben lehetőség áll, hogy időben, a gazdaságot és a társadalmat felkészítve, bevonva klímasemlegességi pályára állítsa az országot. Ezért szervezett országos konferenciát neves szakértőkkel az MTVSZ december 7-én.

“A klímasemlegességig tartó energiaátmenetet gyorsítaná a EU “Irány az 55” új klíma-energiapolitikai javaslatcsomagja 2030-ig. A konferencia előadói felhívták a figyelmet, hogy az ország erősítse a köztes, 2030-as céljait és intézkedéseit. Az átmenet, kibocsátáscsökkentés dandárját nem szabad 2030 utánra, gyerekeinkre hagyni.”– mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia programvezetője.

A civilszervezet a konferencia kapcsán elküldte észrevételeit a 2050-es hazai klímasemlegesség útitervét is felvázoló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiához (NTFS), melyet a kormány nemrég nyújtott be az EU-hoz. Az “Irány az 55” csomagjában az EU eszközöket is javasol arra, hogy az épületek és a közlekedés hogyan tudná jobban kivenni a részét a 2030-ig szóló 55%-os kibocsátáscsökkentésből, ami köztes cél a 2050-es klímasemlegességhez.

A hazai klímastratégiának (NTFS) a végrehajtáskor is irányt kell mutatnia: a kormány köteleződjön el a korai cselekvés mellett. Az MTVSZ elemzése az NTFS-ről.

Az energiaátmenetet a fosszilis energiafelhasználás ütemes csökkentésével kell gyorsítani. Az átmenetben, hangsúlyos szerepet kell vállalnia a nagy kibocsátóknak, ipari szereplőknek, de jobban ki kell aknázni az épületekben és közlekedésben rejlő kibocsátáscsökkentési lehetőségeket. Hiszen a lakosság és a gazdaság érdeke, hogy az épületek, lakások mélyfelújításával és tudatosabb közlekedéssel tartósan csökkenjen az energiaszámla, az energiafelhasználás és egyben az üvegházgáz-kibocsátás. Az energiaátmenetben célzottan támogatni kell az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat az energetikai felújításokhoz” – tette hozzá Botár Alexa.

A konferencián három panelben, három témakörben – szakpolitikai ambíciók és válaszok, energiahatékonyság és megújuló energia – körbejárták az energiaátmenet gyorsításának kihívásait, kérdéseit.

A konferencia programja, előadásai >>> 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás