Hirdetés

Szelektíven gyűjtöd a szemetet, és ha lehet, biciklire szállsz. De talán jobban tennéd, ha a weboldaladat zöldítenéd! Becslések szerint a világszerte üzemelő szerverek és számítástechnikai adatközpontok a világ energiafelhasználásának egy-másfél százalékát fogyasztják el. Ez talán nem tűnik óriási mennyiségnek, de nagyjából azonos Franciaország teljes éves áramfogyasztásával.

Ezek az adatközpontok weboldalak milliárdjainak szolgáltatnak tárhelyet. Ma pedig már rengeteg civil szervezetnek és zöld életmódot folytató embernek van saját weboldala. Sokan miközben saját életükben minden megtesznek, hogy csökkentség körnezetterhelésüket, nem gondolnak arra, hogy virtuális létük is zöldíthető. Lássuk, mit tudunk tenni ennek érdekében, azaz hogy zöldíthetjük weboldalunkat!

Zöld tárhelyek és szerverek

Ma már egyre több szolgáltató kínál olyan tárhelyet, amely részben vagy egészben zöldnek nevezhető. Miben testesül ez meg? Nos, a lényeg, az hogy a weboldalak működtetéséhez számítógépekre, szerverekre van szükség. Ezek pedig rengeteg áramot igényelnek. Nem mindegy honnan származik ez az energia.  A zöld tárhelyszolgáltatók vállalják, hogy a szerverek működtetéséhez szükséges energiát megújuló energiából szerzik meg.  Magyarországon az ilyen szolgáltató még felettébb ritka, de külföldön már vannak olyanok is, akik nem hogy megújuló forrásból vásárolják az energiát, de ők maguk telepítenek napelemeket, vagy szélgenerátorokat. Idehaza zöld szempontból már az is előnyös, ha tárhelyszolgáltatónk kellően gyors.

A kicsi szép virtuálisan is

A tárhelyszolgáltatás azonban csak az első lépés egy weboldal zöldítésében. A következő lépés az ökölogiai webdesign. Ennek lényege, hogy weboldalunkon igyekszünk minimalista design alkalmazni. A nagy weboldalak ugyanis sok adatátvitelt igényelnek a tárhelyszolgáltató és a felhasználó oldaláról is. Az adatátvitel pedig energiaigényes folyamat. A Zöld weboldal tehát igyekszik weboldalát kis méretűvé tenni. Ez nem azt jelenti, hogy a weboldal igénytelen kinézetű, vagy csúnya. A képek ugyanis ma már veszteségmentesen tömöríthetőek, és léteznek olyan technikák, mint a CSS Sprite, és ezer más megoldás, amivel egy weboldal mérete minimalizálható. A Design szép maradhat, de a weboldal mérete mégis kicsi és így használata kevesebb energiát igényel. Csepp ez a tengerben, de ezekből a cseppekből áll össze energiafogyasztásunk.

Légy sebes!

Ha egy weboldal letöltése sok időt vesz igénybe, sok filet kell letölteni mire összeáll a weboldal, az szintén több energiát igényel, mint a gyors weboldalak. Weboldalunk megalkotásakor törekedjünk arra, hogy minél kevesebb lekérés kelljen az oldal betöltéséhez, és ez felhasználói és tárhelyszolgáltatói oldalon is csökkenti a weboldal energiafelhasználását.

Játssz a színekkel!

Régen elterjedt, hogy a monitorok több energiát fogyasztanak, ha fehér, és más világos színt kell megjeleníteniük. Ez igaz is volt a régi típusú monitorok esetében, azonban a mostani új monitorok már a fekete színek megjelenítésekor fogyasztanak több energiát. Nem kell tehát feltétlenül sötét tónusúra hangolni weboldalunkat, a fehér most a környezetbarát megoldás.

Nyomtatóbarát változat

Weboldalunkon gondoskodjunk nyomtatóbarát verzióról is. E nélkül ugyanis weboldalunk kinyomtatása igen sok energiaforrás felhasználását igényli. A nyomtatóbarát verzió legyen egyben környezetbarát is, de hívjuk fel a felhasználók figyelmét, hogy ha egy mód van, ne nyomtassák ki weboldalunkat. A teljes IT szektor becslések szerint annyi szén-dioxidot bocsát a légkörbe, mint a repülőgépek. Nem kis mennyiségről van tehát szó. Talán apróságnak tűnik weboldalunk zöldítése, de ez ugyan úgy egy apró, de hasznos lépés, mint az otthoni komposztálás, vagy a szelektív hulladékgyűjtés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás