A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

A Magyar Természttudományi Múzeumot Európa legjelentősebbjei között tartják számon – még.  Hosszú évek hányattatásai után úgy nézett ki, hogy korszerű helyet kap végre a budapesti Ludovika épületkomplexumban. A hely azonban az orbáni megalomán ámokfutás útjába állt, ezért 2017-ben felvetődött, majd   titokban elkezdődött a Debrecenbe költözés tervének kidolgozása, bár a dolgozók közül senki sem támogatta. Most a pénzhiány miatt szerencsére megállt a folyamat.

A geopolitikai eseményekre, valamint az energiaválság okozta költségnövekedésre válaszul a kormány a még kivitelezés alatt nem lévő állami beruházásokat felülvizsgálja, halasztja – tájékoztatta az Indexet a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Így egyelőre a Természettudományi Múzeum sem költözik Debrecenbe.

A GEOPOLITIKAI ESEMÉNYEKRE, VALAMINT AZ ENERGIAVÁLSÁG OKOZTA KÖLTSÉGNÖVEKEDÉSRE VÁLASZUL A KORMÁNY A MÉG KIVITELEZÉS ALATT NEM LÉVŐ ÁLLAMI BERUHÁZÁSOKAT FELÜLVIZSGÁLJA, HALASZTJA – tájékoztatta az Indexet a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Hozzátették: a kulturális ágazat a már meglévő, világszínvonalú magyar kulturális infrastruktúra válságálló üzemeltetésére koncentrál.

A Természettudományi Múzeum továbbra is mindent megtesz feladatainak ellátása érdekében, folyamatosan érdekfeszítő és színes programokat kínál, melyek a tudásátadás mellett élményekkel is gazdagítják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Ehhez szomorú – amolyan orbáni – adalék a szakmailag megkérdőjelezhető fideszes pártkatona 2019-es főigazgatói kinevezése, ami kiverte a dolgozóknál a biztosítékot

Ezek szerint úgy tűnik, hogy a múzeum egyelőre marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett. Az Index az ügyben a Debrecen Önkormányzatát is megkereste, választ még nem kaptak.

MTM 2011-es sokszínű élet kiállítása. Fotó: Sarkadi Péter greenfo

Debreceni tudósok is tiltakoztak
Mint azt korábban az Index is megírta, a magyar kormány és Debrecen városa 2021. év végén megállapodott arról, hogy a kormányzat pénzt ad a városnak a múzeum új épületegységének előkészítésére – közölte akkor még az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tárca hangsúlyozta, hogy a megállapodás révén még csak a projekt előkészítése fog megkezdődni, az építkezés pontos ütemezéséről csak ezután születhet majd döntés. A kormány még 2020 nyarán döntött arról, hogy a múzeumot Debrecenbe költöztetik át.

Az már korábban eldőlt, hogy a múzeum új épületét Debrecenben az Oláh Gábor utcai stadion helyén építhetik fel. Az ITM szerint  “A TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM KÉT ÉVSZÁZADA VÁR ÖNÁLLÓ ÉPÜLETRE, EGYSÉGES ÉS VÉGLEGES ELHELYEZÉSRE, ÉS ERRE A CÉLRA DEBRECEN ALKALMAS LEHET, MIVEL A KORMÁNY A VÁROSNAK AKÁR AZ ORSZÁGHATÁROKON IS TÚLMUTATÓ SZEREPET SZÁN A GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN, OKTATÁSBAN, INNOVÁCIÓBAN ÉS KULTÚRÁBAN.”

A múzeum átköltöztetésével kapcsolatban – a Magyar Tudományos Akadémia szakmai testületein kívül – még a debreceni tudósok is tiltakoztak. Petíciójukban azt írták, hogy aggódnak a múzeumi tárgyak szállíthatósága és jövőbeli megfelelő elhelyezése miatt, illetve a fővárosban dolgozó kollégáik állása, bizonytalanná váló egzisztenciája miatt is.

A költözés ötlete először 2017 novemberében vetődött fel, a kormány azonban csak három évvel ezelőtt döntött minderről titokban, annak ellenére, hogy a dolgozók közül senki sem támogatta a költözést. A hírt később cáfolták, rövidesen azonban a gyűjteményben leltározásba kezdtek, 2022 elejére pedig a múzeum leendő debreceni helyét is megtalálhatták.

A Magyar Természettudományi Múzeum 2022. június közepén bejelentette, hogy idén télen hétfőn, kedden és szerdán zárva tartanak az energiaköltségek csökkentésére.


220 éve gyarapodott, bár néha érték katasztrófák (bombázás, tűzvész) a mára 10 millióssá nőtt gyűjteményt. 15 éve még úgy tűnt, hogy a sok viszontagság után végre az egész gyűjtemény méltó helyre kerülhet a Ludovika területén. Hiába a sok-sok milliárdos beruházás, az Orbán-kormány Debrecenbe költöztetné a sérülékeny, és felbecsülhetetlen értékű múzeumot. Ennek abszurditásáról mesélt  Vásárhelyi Tamás korábbi főigazgató-helyettes podcastunkban.

Kapcsolódó anyagok:

A Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenben? – A pofonok völgye

Debrecenbe kéne menni, múzeumot tönkre tenni…

Felgyorsítja Orbán a Természettudományi Múzeum kinyírását

A főváros ragaszkodik a Magyar Természettudományi Múzeumhoz

Mi lesz veled Magyar Természettudományi Múzeum?

Orbán összevonja a Nemzeti Múzeumot a Természettudományi Múzeummal

Teljes horror, ami a Ludovikán megy. Elképesztő. Kibírhatatlan

Orbán nagyobb kárt fog okozni a Magyar Természettudományi Múzeumnak, mint az 56′-os tűzvész

A Magyar Tudományos Akadémia is kiállt a Magyar Természettudományi Múzeum maradása mellett

Orbán egyeteme, Kósa múzeumi álma = az MTM halála

Újabb nyílt levél a Magyar Természettudományi Múzeum orbáni tönkretétele ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás