A rovat kizárólagos támogatója

Hamarosan megvizsgálják az Európai Bizottság szakértői a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló orosz-magyar megállapodást – közölte a bizottság egyik név nélkül nyilatkozó hivatalnoka az Euronews megkeresésére. Miért mondunk nemet a paksi paktumra? Az Energiaklub 11 pontja a moszkvai megállapodásról.

A bizottság tudatában van annak, hogy a nukleáris együttműködésről kötött megállapodás végrehajtásának vannak közbeszerzési vonatkozásai is. A szakértők ezért az ügy közbeszerzési szempontjait veszik hamarosan vizsgáat alá.

Középpontban a közbeszerzési szabályok

– Pillanatnyilag még nem tudjuk, hogy a megállapodás összhangban van-e az európai szabályokkal – közölte forrásunk. Hozzátette, az Európai Bizottság kiemelten figyel a közbeszerzési szabályok betartására, hiszen ez kiemelt gazdasági érdek. A bizottság jelen pillanatban még arról sem tud nyilatkozni, hogy az állami támogatások szempontjából megfelel-e a szabályoknak a projekt. Azonban emlékeztetnek arra, hogy minden ilyen állami támogatást előzetesen jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak. A bizottság munkatársa hangsúlyozta, néhány, mást állító nyilatkozattal ellentétben a szervezet korábban nem foglalt állást abban, hogy Magyarország elhagyhatja a közbeszerzési eljárást az atomerőmű kivitelezőjének kiválasztásánál. Szakértői szinten azonban voltak egyeztetések a bizottság és a magyar hatóságok között, mielőtt a kormány hivatalosan is jelezte Brüsszel felé a nukleáris megállapodás létrejöttét.

Az Euratom Szerződés 103-as paragrafusa szerint erre minden olyan esetben szükség van, amikor egy uniós tagállam egy harmadik országgal készül szerződést kötni az atomenergia békés felhasználásáról.

A technológiáról egyeztettek

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a múlt héten azt mondta, Brüsszel mindent tud a tárgyalásokról és nem emelt kifogást a megállapodás ellen. Az unió Energiaügyi Főigazgatóságának levelére hivatkozva Lázár azt mondta, jóváhagyták a terveket az Euratom szerződés alapján.  Az Euratom megállapodás azonban a nukleáris technológiák felhasználását szabályozza, a projektek finanszírozását nem. Így a közbeszerzési eljárás elhagyása, vagy az esetleges tiltott állami támogatások miatt még indulhatnak eljárások Magyaroszág ellen.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten Moszkvában állapodott meg arról, hogy a Roszatom állami atomenergia-céget tendereztetés nélkül bízzák meg két új erőműblokk építésével. Oroszország a beruházáshoz legfeljebb 10 milliárd eurós hitelt biztosít, az építkezés végleges költségei még nem ismertek.  hu.euronews.com
 


Miért mondunk nemet a paksi paktumra?

Az Energiaklub 11 pontja a moszkvai megállapodásról.

1. Magyarországnak most biztosan nincs szüksége új atomerőműre.

2. A felelőtlenül megkötött paktum „devizahitelessé” teszi a magyar népet.

3. A két új reaktor tovább növeli Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét.

4. A moszkvai megállapodás nem a magyarok, pusztán egy szűk csoport hatalmi érdekeit szolgálja.

5. A döntésből a nyilvánosságot teljesen kizárták.

6. Az új atomerőműnek nemcsak mi fizetjük meg az árát, hanem gyermekeink, és unokáink is, méghozzá kamatostul.

7. A döntésnek szakmai alapja nincs, az alternatívákat meg sem vizsgálták.

8. Paks2 miatt nem lesz kisebb a rezsi, nem növekszik hazánk versenyképessége.

9. A járulékos beruházások, mint például a villamosenergia-hálózat bővítése, további több ezer milliárd forintba fognak kerülni.

10. Paks2-nek csak alternatívája van. Ez a beruházás elveszi a forrásokat a megújuló energiaforrások és az energiahatékonysági beruházások elől.

11. Ez a döntés megszegi az európai normákat, kiárusítja az országot, feléli a jövőt.

 

Ezért nemet mondunk rá!
 

 

Kapcsolódó anyagok:

Kiborult az atombili – nukleáris reneszánsz

Metróüzlet paksi árukapcsolással?

Az atomüzlet ára

Unokáink is fizetni fogják Orbán paksi kalandját

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás