A rovat kizárólagos támogatója

Nem értem, hogy miért nem képezi senki érdekét a zöld civilszervezetek kisemmizése után, hogy feltárja azt a méltánytalan helyzetet, ami hazánkban a természet- és környezetvédelmet jellemzi. Merthogy van pénz, csak a NER felé tereli azt a mosolygós Áder spori. Milyen csodára vár az a stáb, amely a rendszerváltás táján, a Duna-kör után olyan kitűnően teljesített. Úgy tűnik nekem, hogy a hajdani vezetők elejtették a gyeplőt. Többségük már reménytelennek látja, hogy a tömérdek kiskirályt kiizzadó zöldek eggyé tudjanak összeállni és kiállni a következő generációk élhető körülményeiért. A Fidesz-KDNP kormány sokat süketel a családok támogatásáról, de intézkedései felemásak és hatástalanok is, ha a jelenlegi népszaporulatra és a fiatalok kivándorlásra gondolok. Ezt csak tetézi a jelenlegi súlyos infláció, ami egyértelműen Orbán Viktor önhitt és dilettáns Európai Uniós politikájának a következménye, amivel lejáratja és alacsony bérekkel kiszolgáltatja a magyar állampolgárokat.
Partnerei számára megbízhatatlan, olcsó gyarmati országot csinált hazánkból és közben azzal etet mindenkit, hogy jólét van (számára és csókosai számára kétségtelenül), a kormánya jobban teljesít. Az országot sikeren szakította ketté és juttatta el a szembenállásig. Ez történelmi bűn. Orbán további vezetésével hazánk gyorsan kint találja magát az EU-ból (akkor a kínai érdeklődés is lecsökken), a NATO-ból és csatlakozhat a balkáni országokhoz. A Fidesz-KDNP berkeiben azonban vetélytársa nem akad, ami pontos jelzés a demokráciától eltávolodott, kontra-szelektált gárdáról, amely már csak diktátort tud kiszolgálni, de megújulni képtelen. A párton belüli versengés megszűnt, minden Csülök pillanatnyi, elég változékony hangulatától függ.
*
„A Kék Bolygó Tőkealapok (Klímavédelmi Kockázati Tőkealap, Víz Alap) azzal a céllal jöttek létre, hogy hozzájáruljanak Magyarország környezet-, klíma-, és vízvédelmi céljainak eléréséhez. Ezeket a célokat szolgálva olyan céltársaságokat és befektetési lehetőségeket keresünk, amelyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak többek között a fenntarthatósági célok eléréséhez, káros-anyag kibocsátás csökkenéséhez, fenntartható életminőség javuláshoz, megújuló energia előállításához, energia tárolás, szállítás, felhasználás hatékonyságának növeléséhez, globális vízügyi problémák megoldásához. A zöld energia, a klímabarát mezőgazdaság és élelmiszer-felhasználás, a körforgásos gazdaság, a zöld közlekedés, az okos városok és a vízvédelem témakörökben megjelenő innovatív ötletek, fejlesztések tipikus célterületei a Kék Bolygó Tőkealapok forráskihelyezéseinek” […]

– Szép célok, de mégis üresen és hiteltelenül hangzanak. Nincs mögöttük hihető szándék. Szóval zöld vállalkozások kerestetnek, amelyek valamely fentebbi célra ráhúzhatók. A pályázati úton kiválasztott vállalkozások azonban nem túl sikeresek.

Kék Bolygó Tőkealapok tulajdonosi séma forrás: Darvas Béla

Szoftveres cég, vízkezelés, komposztálás, de semmi valóban eredeti és átütő. A kiírás az e-autók és akkumulátorok területére is érvényes lehetne, ha nem derült volna ki erről rengeteg negatívum? A célok megnevezése után még kínosabb, hogy az akkumulátorgyárak vízigényét illetően Áder János Víz Alapja (aminek társgazdája a Magyar Fejlesztési Bank), mint a Kék Bolygó ügyeinek mozgatója miért nem tesz semmit és platformjain, pl. Greendexen a kérdés tárgyalása sem jelenik meg. Miért nem itt tisztázza az Orbán-kormány azt, amit olyan csúfosan elszabott? Nem tudja? Ilyesmi – a hallgatás is – jelentősen erodálja a bizalomra épülő környezetpolitika hitelességét, amiben a Fidesz-KDNP egy percig sem állt stabil lábakon. Illés Zoltán pártból való kiűzése óta a sürgős, de nem fontos kategóriába kerültek ezek az ügyek is, mint a demokrácia maga. Ezen a jelenlegi médiahókuszpókusz változtatni nem tudott.

„Befektetési stratégiánk egy vegyes portfólió kialakítása, amelyben egyaránt szerepelnek magvető (sic!), kezdeti és növekedési szakaszban lévő társaságok is, akár még csak az ötletként létező terméktől a már gyártási fázisban lévőkig. Ennek megfelelően a befektetések mértékét is három kategóriába soroljuk, az egyes fejlettségi szakaszokban 100 millió Ft alatti, 100-350 millió Ft közötti és 350 millió Ft-ot meghaladó összegű forráskihelyezésekkel számolunk. Befektetéseink földrajzi fókuszát tekintve Magyarország mellett a visegrádi együttműködés országai és a Magyarországgal szomszédos, EU-tagállam országok is a célterületek közé tartoznak.”

– Látok egy céget, ahol a Kék Bolygó tőkealapok tulajdoni többséget szereztek, többet, ahol résztulajdont, és olyat is, amely támogatásra került, de részt nem vásároltak. Nem a magas-fokú nyereség jellemzi ezeket a vállalkozásokat, sokkal inkább a gazdasági botladozás, az alacsony foglalkoztatási arány (kevés munkahelyet teremtenek). Az alapok milliárdos tételeihez képest itt milliókról van szó és ha ezek voltak valóban a legjobbak, akkor a ki nem osztott támogatáson nem is csodálkozom. Lehetséges, hogy sok itt nálunk a zöld duma és kevés az érdemi tett? Ez is játszik, csakhogy akkor ezen a zöld pártoknak ezerrel dolgozni kellene, mert nincs így rendben. Mivel is foglalkoznak ők? Ungár Péter például, hogy a Momentum miért bont kordont? Valahol nagyon utat tévesztett.
Darvas Béla
Kapcsolódó cikk: A nagy Greendex biznisz – Merre csorog a lé?

Nyitókép: Áder János Kék Bolygó Alapítványának milliárdos villája

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás