A rovat kizárólagos támogatója

Eddig sem voltam nagy véleménnyel Áder Jánosnak – a nemzet végletesen elcukisodott környezetvédőjének – a stábjáról. A ’Kék Bolygó’ ismeretterjesztését (nem vagyok mélytengeri búvár) ítéljék meg egyébként a civilszervezetek. Mondjuk, én csak véletlenül nézem ezt az alibi műsort. A nemzeti minimum – gondolom. Ja, hogy a valóságos civilszervezetek már lehátráltak a médiaszínpadokról, mert azt hiszik, így túlélhetnek. Nem politizálunk – üzenik nekem. Na Csücske, de azzal politizáltok, hogy a hozzátok benyomuló politikát nem penderítik onnan ki. A cucc viszont így terjed, mint a zuhanyzói feketepenész. Mi lesz az apanázzsal, amit még így remélhettek, ha esetleg (Brrr) nem lesztek jók? Tényleg a szótlan cserepes magfogás lenne csak a hazai természet- és környezetvédelmi civilszervezetek dolga? A segélyvárás? Szerintem, ez a biztos vég. Csülök adminisztrációja nem tiszteli az erőtlenséget. Sőt, én ezen túlmenően még a gyanútlan dilettantizmuson és a nagyik hétköznapi hősein (Megette a kelkáposztát!) is kiakadok. Úgy kell nekem?
*
Ma a Magyar Ökotoxikológiai Társaság (szaklapunk) FB-lapjára rövidke levél érkezett az Áder János úr nevével fémjelzett közcsatorna civilszervezeti (gongo) műsorától. Legalább is ezt hírelte magáról a cucc:

„Tisztelt Magyar Ökotoxikológiai Társaság! TÁ vagyok, az M1 Kék Bolygó című magazinműsor egyik szerkesztő-riportere. Műsorunkban szeretnénk foglalkozni a cigarettacsikkek környezeti hatásaival, a témában szeretnénk ökotoxikológust is megszólaltatni, akivel részletesen, akár mikroszkóp alatt végig nézhetünk egy csikket (sic!). A cél, hogy nézőink képet kapjanak arról, melyik része a cigarettának milyen gondokat okozhat a környezetünkbe jutva (sic!). A forgatás ezen a héten csütörtökön [ma hétfő van] lenne Budapesten a délutáni órákban. Szeretném megkérdezni, hogy tudunk-e forgatni a társaságuk egy tagjával ebben a témában (sic?)? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel, TÁ M1 Kék Bolygó (+ telefonszám)

TÁ (akiről a neten alig találtam valamit, s az is igen régi volt), aki minden bizonnyal jó-szándékú laikus, speciális érdeklődéssel, s aki akár egy cigarettacsikket (lásd naivan feliratozva a címképen) mikroszkóp is végignézett volna velünk (Hú, de izgi!) az alábbit válaszoltam:

„A Magyar Ökoxikológiai Társaság mezőgazdasági problémákkal (agroökoszisztémákkal), elsősorban növényvédelmi problémákkal foglalkozik. Csikkekkel nem, de városi köztisztasági ügyekkel sem igazán. Az ökotoxikológia fogalma bizonyára nem igazán világos. [Talán ezek az ökotoxikológusok csikkeket gyűjtenek és mikroszkóp alatt való végig gusztálás után körültekintően jegyzetelve és osztályozva múzeumi dobozokba rendezik a kutatási alapanyagot, amit majd egy boldogabb generáció vizsgálhat meg később valahogyan.] Továbbá egyesületnek nincsenek laborjaik (az ide belépő tagok kutatóintézeteiben, egyetemeiken vannak laborok), de ilyen problémákkal nem mikroszkópos vizsgálatok azok, amik eredményre vezethetnek, sokkal inkább a környezetanalitikai vizsgálatok. Darvas Béla DSc”

TÁ: „Kedves Béla (sic!), köszönöm a válaszát. További eredményes (sic!) munkát kívánok! Üdvözlettel, TÁ.”
*
Ugye, ilyet azért ember ki nem találhat. Pedig úgy tűnhet, annyira valószerűtlen. Szóval az M1 Kék Bolygó stábja olyan vérprofi, hogy a cigarettacsikk, mint városi hulladék ökotoxikológiai problémái érdekelnék mikroszkóp alatt milliméterről milliméterre; úgyszólván az alapkutatás oltárán is feláldozva az ismeretterjesztést, mint ’olyantat’? Le kellett ülnöm. Illetve – miket beszélek – ültem is. (Nem úgy.) Elgondolkodtam pár másodpercre a priorian felelős és piacvezető magazinműsor szerkesztő-riporterének zavartalan FB-érdeklődésén. Mi késztette erre? Zazinak (a metrósról beszélek) például ilyesmi eszébe nem jutott volna, pedig folyton cserfel – így Aranka. Ránéztem, észre sem vette.

A kis közönségük esetleg olthatatlan szomja a környezetvédelem nemzetközileg elismert ’hot topikjai’ iránt? (Hogy utálom ezt a lerontott stílust, de magamat is spanolnom kell valamivel.) Vagy, ha nem (mert sehol nyoma nincs a csikkscience-ben), akkor hogyan és ki álmodta meg ezt a mélyen gyökerező kíváncsiságot a magyar akkumulátor ügyek helyett. Mi lesz az utcákon összesöpört csikkekkel? Kommunális szemétbe kerül a veszélyes hulladék? Komposztálható lenne? Van-e biocsikk? Csupa olyasmi, amibe beleborzonganék, ha megengedném magamnak. Kínai gyártók, akkumulátorok, talajvíz-szennyezés, gyári balesetek, magas selejtszázalék, hulladékfeldolgozási kötelesség, lítium, NMP-oldószer, reprotoxinok és rákkeltők? Lerágott médiacsontok. Még, hogy glyphosate, géntechnológia és effélék. ’Nehéz a dolga a katonának.’

Ajánlom Mangel Gyöngyinek a felhők között.

Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás