Hirdetés
hvg hírlevél

Miközben arról szólnak a hírek, hogy lassan Kína lesz a világ vezető hatalma, s Peking előbb-utóbb erőszakkal próbálhatja meg ellenőrzése alá vonni Tajvant, arról kevesebbszer esik szó, hogy részben az 1980-2015 között érvényben lévő egy család – egy gyermek politika miatt az ország súlyos demográfia válság elé néz.
Az előrejelzések szerint a következő tíz évben háromszázmillió jelenleg 50-60 év körül lévő ember lép ki a munkaerőpiacról, s csatlakozik a nyugdíjasok millióihoz. A statisztikák azt mutatják, hogy 2050-re a népesség 40 százaléka lesz 60 évesnél több, s 2080-ra ez az arány megközelíti majd az ötven százalékot. Közben az „egy gyermek” politika miatt drámai módon csökken majd az egy nyugdíjasra eső munkaképeskorúak aránya:

2020-ban egy nyugdíjasra 5 állásban lévő jutott,
2050-re ez a szám 1,6-ra zuhan majd.

Ez pedig azt jelenti, hogy az egyébként nem túl erős szociális háló még inkább gyengülni fog, és millióknak nem lesz más választásuk, mint életük végéig dolgozni. Miközben az államnak nem lesz pénze arra, hogy megfelelő életkörülményeket szavatoljon az idősek számára – az előrejelzések szerint a nyugdíjrendszer 2035-re becsődöl – a kínai hagyományok sem működnek már. Míg korábban az volt a gyakorlat, hogy az időseket a család fiataljai segítették, most nincs elég gyerek, aki segíthet, s az is jellemző, hogy a vidéki fiatalok a városokba költöztek és szüleiktől távol élnek – írta a BBC.

Japán még ennél is kolyolyabb demográfiai helyzettel áll szemben: Egy japán pelenkagyártó már csak felnőtteknek gyárt

A szigetország rohamosan öregszik, a lakosság közel harmada 65 feletti, 10 százalék 80-nál is idősebb. Gyerek egyre kevesebb születik, jobban megéri csak felnőtt pelenkákat gyártani.

Nyitókép: Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás