Hirdetés

Kína aggodalmát fejezte ki az Európai Unió kínai vállalatokkal szembeni, általa diszkriminatívnak nevezett intézkedései miatt, miután a blokk közölte, hogy kivizsgálja az országaiba szánt szélturbinák kínai beszállítói által kapott támogatásokat.

„A külső szereplőket aggasztja az EU-ban tapasztalható növekvő protekcionista tendencia„ – idézi a Reuters Mao Ning külügyminisztériumi szóvivőt.

„Kínát nagyon aggasztják az Európai Unió kínai vállalatokkal, sőt iparágakkal szemben hozott diszkriminatív intézkedései” – mondta Mao Ning, hozzátéve, hogy a blokknak be kell tartania a Kereskedelmi Világszervezet szabályait és a piaci elveket.

Az április 9-én bejelentett vizsgálat a legújabb lépés Európa és az Egyesült Államok azon törekvésében, hogy megvédjék cégeiket a Kínából származó, államilag támogatott tiszta technológiák behozatalának általuk tisztességtelennek tartott versenyétől.

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen e heti kínai látogatása során kijelentette, hogy Washington nem fogja elfogadni, hogy a kínai túltermelés megtizedelje az iparát az olyan kulcsfontosságú termékek, mint az elektromos járművek, akkumulátorok és napelemek terén.

Az Európai Bizottság megvizsgálja a spanyolországi, görögországi, franciaországi, romániai és bulgáriai szélerőműparkok fejlesztésének feltételeit – közölte Margrethe Vestager, az EU trösztellenes biztosa. Bár az európai szélerőműparkok szélturbináinak nagy részét még mindig a helyi szereplők, például a Siemens Energy és a Vestas szállítják, az olcsóbb kínai termékek erős versenyben állnak, ami veszélyezteti pozíciójukat a hatékonyabb és olcsóbb turbinák kifejlesztéséért folytatott globális versenyben.

A brüsszeli székhelyű Global Wind Energy Council iparági szövetség szerint Kína rendelkezik messze a világ legnagyobb szélturbina-gyártási kapacitásával, amely a 2023-ra globálisan tervezett 163 gigawatt (GW) 60%-át teszi ki.

A szélenergia-projektek 2009 és 2021 között a központi kormánytól kaptak támogatást, és még mindig részesülnek helyi önkormányzati támogatásban és állami banki finanszírozásban.

kínai turbinák árai mintegy 20%-kal alacsonyabbak a rivális amerikai és európai termékek árainál – írja a BloombergNEF kutatószolgálat.

A vámadatok szerint az EU tavaly mintegy 1,42 milliárd dollár értékben importált turbinákat és alkatrészeket Kínából. Bár a támogatások ösztönözhetik az innovációt, ugyanakkor torzíthatják is a piacokat – mondta Jens Eskelund, az Európai Kereskedelmi Kamara elnöke a Reutersnek. „A szabad és nyitott piacok a szabályokon alapuló kereskedelmi eljárásokra támaszkodnak. Az Európai Kamara tényeken alapuló vizsgálatot vár, amelynek célja, hogy minden piaci szereplő számára biztosítsa ezeket az elveket” – mondta Eskelund.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás