Hirdetés

Utolsó lépésként menesztették a fejlesztési minisztériumból a klímapolitikai főosztály több vezetőjét: ezzel a kormányzati energetika irányítását teljesen kicserélték. Félő, hogy a most távozó szakemberekkel együtt az átláthatóbb klímavédelmi rendszer kiépítésének igénye is búcsúzik a tárcától.

Tegnap két osztályvezető és egy főosztályvezető is aláírta a felmondását a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM). Mindhárman – illetve egy negyedik, alacsonyabb beosztású alkalmazott is – a klímapolitikai főosztályon dolgoztak.  Múlt szerdán kaptak levelet arról, hogy a szaktárcánál a továbbiakban nem tartanak igényt az eddigi munkájukra. Egészen pontosan: informálisan azt a tájékoztatást kapták, hogy ha nagyon akarnak, ügyintézőnek maradhatnak egy másik felelősségi területen, és foglalkozhatnak például atomenergiával. A döntéssel azt a klímapolitikai főosztályt fejezték le, amely a magyar EU-elnökség idején 17 fős létszámmal látta el azt a feladatot, amit a korábbi, belga elnökség idején nagyjából 50 ember végzett el.

Mi marad a főosztályból?

Hárman már biztosan aláírták a felmondásukról szóló papírokat az NFM-ben, így tegnaptól már a felmondási idejét tölti a főosztályvezető, Feiler József és a két osztályvezető, Hintenberger András és Hasznos Erika. Malatinszky Edua, külkapcsolatokban jártas munkatárs sem dolgozhat tovább, mivel határozott idejű szerződése végéig felmentették a munkavégzés alól. Indoklást egyikük sem kapott. A hvg.hu megkeresett több érintettet, de egyikük sem akart nyilatkozni. Hivatalosan, e-mailben kértünk tájékoztatást a döntés hátteréről a minisztériumból, de informálisan azt a választ kaptuk, hogy az NFM-nek nincs az ügyben mondanivalója. Ebbe a sorba illeszthető, hogy február elején távozott a korábbi főosztályvezető-helyettes, Dobi-Rózsa Anikó is – ő épületenergetikai szakemberként Angliában keresett szakmai kihívást -, valamint, hogy az eddigi vezetők közül csak az éghajlatpolitikai osztályvezető, Botos Barbara maradhat köztisztviselői státusban, ám ő sem az eddigi pozíciójában. A drasztikus kurtítást nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a hónap elejétől Kovács Pál személyében leginkább az atomenergiáért lelkesedő államtitkár került a főnöki székbe. (A szakpolitikusssal készült hvg.hu-s interjú itt olvasható.)

De a klímás szakemberek kirúgása attól a folyamattól sem választható el, ami tavaly novemberben Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár elküldésével kezdődött. Nem sokkal később felállt a székéből Bencsik János energiaügyi államtitkár, és lemondott Fellegi Tamás miniszter is.  A klímafőosztály lényegében Olajos közvetlen felügyelete alatt működött, és az elküldöttek főként a széndioxidkvóta-kereskedelmi és a nemzetközi klímapolitikában mozogtak nagy magabiztossággal. Közülük Feiler József a külvilág számára legismertebb figura: az ő irányításával dolgozták ki a Zöld Beruházás Rendszer (ZBR) modelljét még a Gyurcsány-kormány idején, ami az állami széndioxid-kvóták eladásából származó bevételek átlátható elköltését szolgálta.

Cikk folytatása a hvg.hu-n >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás