A rovat kizárólagos támogatója

A csernobili atomerőmű katasztrófája intő jelként szolgál a történelem számára, miszerint nem lehet feláldozni az igen szigorú szabályokat a nemzet dicsőségének oltárán. A Szovjetunió azt a látszatot keltette, mintha képtelenek lennének a hibázásra, ám Csernobilban pont az ellenkezője bizonyosodott be. Az HBO legújabb filmje a tragédiáról soha nem látott felvételeket mutat be, illetve az érintettek beszámolói alapján igyekszik hű képet festeni arról, hogy mi mindent titkoltak el a szovjetek.A csernobili atomerőműben történt baleset minden idők egyik legnagyobb nyilvánosságot kapó katasztrófái közé sorolható. Bár a tragédia több mint 36 éve történt, de még mindig sok tisztázatlan kérdés maradt, főképp amiatt, mert a történtek idején az egész Szovjetunió titkolózásba burkolózott. Nemcsak az ellenségnek tekintett nyugat, hanem az állam lakói sem kaptak kellő tájékoztatás arról, mekkora a baj. Maradt a boldognak éppen nem mondható tudatlanság, miközben emberek ezrei kaptak életveszélyt okozó sugárfertőzést.

Az HBO korábban már készített egy átfogó sorozatot Csernobilról, amelyben a különböző szakemberek, túlélők beszámolója alapján elevenítették fel az eseményeket. Így közelebb kerültek a nézők, akik szinte bele tudták képzelni magukat a bőrükbe. 2019-ben egyébként a legjobb sorozatnak választották, ám a szolgáltató most egy újabb, Csernobilról szóló filmmel rukkolt elő. Archív felvételekből származó, lélekpróbáló képsorokat mutatnak be, ahogy szemtanúk vallomásait is hallhatjuk, akiknek köszönhetően egy más szemüvegen keresztül szemlélhetjük a történteket, és az akkori szovjet rendszer elhallgatott titkaira is fény derül.

A pusztító robbanás
Az erőmű négyes reaktorában 1986. április 26-án következett be a robbanás a hajnali órákban. Az egyik helyi lakos, Ljudmila Ignatenko férje, Vasya tűzoltóként dolgozott, őt is riasztották, hogy menjen a helyszínre segíteni. Mint arról az asszony beszámolt, az ablakon kinézve látta a gomba alakú füstfelhőt, a tüzet és a ködöt. A város lakói közül néhányan hallották a robbanást is, de az csak napfelkeltekor vált nyilvánvalóvá, hogy mekkora pusztítást is végzett.

RÉSZLETES CIKK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás