Hirdetés
Forrás: nol.hu

Megszületett a kormányzati elhatározás a nemzeti parkok teljes kivéreztetésére, a földdel együtt a pénzt is elveszik intézményektől. A magyar természetvédelem elmúlt 40 évét lenullázó törvényjavaslatról tavasszal szavaz a parlament. Az egyik verzió szerint meg is szüntetik az intézményeket.

A három legnagyobb hazai természetvédő szervezet – a WWF, a Magyar Természetvédők Egyesülete és a Magyar Madártani Egyesület – tavaly év végén levelet írt a kormánynak azt tudakolva, miért vonnak ki 50 ezer hektárnyi védett területet – a természetvédelmi törvény előírásaival szembemenve – a nemzeti parkok vagyonkezeléséből, és miért adják át ezeket a területeket a nemzeti földalapkezelőnek (NFA).

Az érintettek a napokban megkapták a választ Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől. A tárcavezető azt a meghökkentő állítást fogalmazta meg: „Éppen a nemzeti park igazgatóságok jelezték, hogy a vagyonkezelési jog fenntartása nem szükséges.” Ez forrásaink szerint egyrészt nem igaz – az amúgy is folyamatos elvonásokkal sújtott nemzeti parkoknak évente közel félmilliárdos elvonást jelent, hogy így elesnek a szóban forgó földek után járó támogatásoktól –, ráadásul nem is lenne joguk arra, hogy lemondjanak a jogról, amit a természetvédelmi törvény ruházott rájuk.  A kormány más csatornákon is jelentős forrásokat vesz el a nemzeti parkoktól: az az intézkedés, amely az 1200 hektár fölötti birtokok esetében elvonja a földalapú támogatást, a legsúlyosabban épp a tíz nemzeti parkot érinti, összesen mintegy 2,3 milliárd forinttól fosztva meg azokat. A két említett intézkedés annyi pénzt érint, amennyi a természetvédelmi intézményrendszer költségvetési össztámogatása, vagyis példátlanul durva megszorításról van szó. Ráadásul a fogyókúra ezzel korántsem ért véget: már a parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely az állami tulajdonba kerülő földeket közvetlenül az NFA-hoz irányítja, és védett földek adásvételénél a nemzeti parkok jelenlegi elővásárlási jogát is az NFA-ra ruházza.

Példátlanul durva megszorításról van szó

A törvényjavaslat szerint 2018-ig be kell fejezni a magánkézbe került egykori termelőszövetkezeti földek közül a legértékesebb természeti területek kisajátítását, ami azt jelenti, hogy a következő választás előtt hatalmas kiosztható földvagyon kerül az NFA-hoz, és az említett földek további sorsára, a természetvédelmi kezelésre a nemzeti parkoknak nem lesz érdemi befolyása. A fentiek érthetőbbé teszik azt az értesüléseink szerint hamarosan konkrét formát öltő kormányzati elképzelést, amely formálissá tenné az intézmények további szerepét, vagy meg is szüntetné a nemzeti parki igazgatóságokat.

A folyamatot már a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes is elítélte állásfoglalásában. Szabó Marcell felhívta a figyelmet, hogy a lépés jó eséllyel alkotmányellenes: egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint a védettség jogszabályban rögzített szintje utólag jogszerűen nem csökkenthető, és „minden olyan esetleges átszervezés, amely során a védett természeti területek természetvédelmi vagyonkezelése megszűnik, illetve a vagyonkezelés a nemzeti park igazgatóságoktól egy nem természetvédelmi alapfeladatra rendelt szervhez kerül át, sértheti az egészséges környezethez való alapjogot, így alkotmányos visszásság aggályát veti fel.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás