Hirdetés

Apróra zsugorodott aligátorpéniszek és elnőisedő élővilág: tudósok és zöld szervezetek évtizedek óta kongatják a vészharangot a hormonhatású anyagok miatt. Mert ezek a vegyszerek nemcsak az állatokat vágják haza, a mi egészségünkre is beláthatatlan hatással vannak.

Meddőség, daganatos betegségek, cukorbetegség, gyermekkori intelligencia-csökkenés: szinte nincs olyan mai népbetegség, amiről ne mutatták volna még ki, hogy köze lehet a hormonrendszerünket károsító anyagokhoz. Egy tanulmány szerint az EU GDP-jének 1-2 százalékát is elveszti a hormonkárosító anyagok okozta egészségügyi károk miatt. Bár Brüsszel néhány éve végre rászánta magát kivonásukra, a tiltás végrehajtását azonban az ipari lobbi, az USA TTIP-törekvései, na meg egyes tagországok ellenállása miatt egyelőre sikeresen elszabotálta. És hogy kik azok az egyes tagországok? Hát például úgy tűnik, Magyarország.

Ezen anyagok is felelősek továbbá a cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigyzavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, születési rendellenességekért, az agyi fejlődés károsodásáért és viselkedési zavarokért, valamint olyan hormonális zavarokért, mint például a korai serdülés, az elhízás, és a meddőség. 

(…) a hazai boltokban kapható zöldségek-gyümölcsök közel fele tartalmaz olyan növényvédőszer-maradékot, melyeknek ismert hormonrendszer károsító hatásuk van. A Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) felmérése szerint a legkockázatosabb termények a saláta, a paradicsom, a paprika, az uborka, az alma, a körte, a barack, a szőlő és az eper – ezeknél akár 20 féle endokrinkárosító vegyszert is alkalmaznak, így ezek gyakran szennyezettek ilyen anyagokkal. Mégis, mind teljesen legálisan várhatja a polcon, hogy boldogan elfogyasszuk őket. 

Simon Gergő (Greenpeace) írásásának teljes változata a Kettős mércén olvasható >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás