Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Újabb akkus gigaberuházás jöhet Magyarországra. Erős jelek mutatnak arra, hogy a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a Volkswagent is kiszolgáló kínai Sunwoda hazánkban hozza létre európai bázisát. Mi fizetjük a természeti erőforrásaink lerablását.

Aktívan készül a Sunwoda az európai piacra való belépésre, egyebek mellett Magyarországon akkumulátorgyár építését tervezi – ez is olvasható abban a közleményben, amely a napokban járta be a nemzetközi szaksajtót és a távol-keleti médiát is. Azt nem részletezi, hogy hazánkban pontosan hol lenne a helyszín – írta meg a VG.hu.

A kínai a Sunwoda Electronics Ltd. együttműködési megállapodást írt alá a nálunk már gyártókapacitással rendelkező dél-koreai SK ie technology nevű céggel, amivel az akkutechnológiában vezető államok, Dél-Korea és Kína kooperációja és stratégiai partnersége jöhet létre.  Noha az európai szándék borítékolható volt, miután még 2022-ben a kínai akkugyártó tőzsdére lépett Svájcban, az viszont, hogy első körben a magyar piacon vetné meg a lábát, mindenképpen meglepetés.

A Sunwoda magyarországi megjelenését támasztja alá, hogy ez a törekvése – a lap szerint – egy hivatalos közleményben is szerepel. A magyar oldalról viszont sem formális, sem informális tájékoztatás nem történt eddig a Sunwoda itthoni megjelenéséről.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor éppen a héten látogatott Pekingbe, ahol bejelentette, hogy a következő időszakban újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás jön hazánkba.

A Sunwoda-t 1997-ben alapították, 2011-től van jelen a kínai tőzsdén, majd tavaly a svájci tőzsdére is bejegyezték. Éppen 15 éve, 2008-ban indította el hivatalosan az elektromos járművek akkumulátor-üzletágát. Mostanra a kilencedik legnagyobb elektromos járművekhez akkumulátort gyártó cég a világon.

A vállalat akkumulátoreladásai 2022-ben 253,2 százalékkal, 9,2 gigawattórára nőttek. Ezzel a tempóval pedig a nyomába ért a fő riválisainak, például a CATL-nek és a BYD-nek, ebben az is közre játszhat, hogy a Volkswagen a Sunwoda akkumulátorait választotta a hibrid járműveihez, de a kínai cég beszállít a Renault és a Nissan csoportnak is.
Sunwoda hazánk melletti döntését megelőzi a CATL itthoni terjeszkedése, valamint a szintén kínai Eve Power 400 milliárd forint értékű debreceni üzemfejlesztése.

A G7 számításai szerint egy munkahely kb. 64 millió forintjába kerül az államnak a különféle támogatások miatt.

Nyitókép:  Sunwoda Xu Congjun / VCG via Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás