Hirdetés

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetséget kiáll a magyar természetért.Nem kap a szomszédba olimpiai mountainbike-pályát Simicska Lajos, megmenekülnek a szigorúan védett haragos siklók, ürgék és a természetvédelmi terület: megváltoztatta ugyanis a döntését az olim­piai pályázatot menedzselő Budapest 2024 Zrt. a hármashatár-hegyi helyszínről.

"Ez lesz a végleges helyszín, a döntést nem lehet megváltoztatni" – jelentette ki egy decemberi a lakossági fórumon Schneller Domonkos, az olimpiai pályázat stratégiai igazgatója a Hármas-határ hegyre tervezett ­mountainbike-pályáról. Aztán nem így lett. A grátniszilárdságúnak bizonyolú döntést azután változtatták meg, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) terepszemlét tartott a helyszínen. Az UCI illetékesei jelezték, hogy kár lenne egy ilyen szép természeti tájat megváltoztatni egy ­mountainbike-pálya kedvéért, amiről ráadásul egyelőre azt sem döntötték el, hogy ideiglenes vagy állandó létesítmény ­lenne – írja a Blikk.

A tervet eddig is hevesen támadták a II. kerületi lakosok és a környezetvédők is, köztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetői. A pálya legnagyobb része ugyanis egy kiemelt jelentőségű, EU-s védettséget is élvező természetvédelmi területre került. Ez a terület ad otthont például a a szigorúan védett haragos siklónak és az ürgéknek is.  AZ UCI ezért is javasolt másik helyszínt, mivel egy ilyen olimpiai létesítmény óriási földmunkával járó építkezést jelent , a londoni ötkarikás játékokra például csaknem 4 ezer tonna sziklát és zúzott követ építettek be a pályába.

"A hegyikerékpár-versenyek helyszínével kapcsolatos változást az UCI ajánlásai eredményezték. A helyszínek kiválasztásánál a szövetség erre vonatkozó észrevételei épültek be a helyszínjavaslatba, mindezek alapján az óbudai Testvérhegyet javasoljuk olimpiai helyszínnek, amit február elejéig kell elfogadnia a fővárosi közgyűlésnek" – válaszolta a lapnak a Budapest 2024 Zrt.

A mountainbike-pályát eredetileg is a Testvérhegyre tervezték, csakhogy még szeptemberben váratlanul, a lakosság megkérdezése nélkül átrakták a Hármashatár-hegy pesthidegkúti oldalára. Az ügy érdekessége, hogy az olimpiai létesítményt Simicska Lajos háza mellett jelölték ki, több építményt konkrétan a kerítése mellé terveztek.

Az olimpiai lázálom miatt veszélyben a hármashatárhegyi ürgék

Az olimpiai lázálom miatt veszélyben a hármashatárhegyi ürgék

Az ország ürgeállománya vészesen csökken az utóbbi évtizedekben. Különösen a legeltetés felhagyása miatt bekövetkezett élőhelyvesztés következtében. A tervezett olimpiai biciklipálya érintett területe, a Vöröskővár a fokozottan védett vajszínű atracél egyetlen magyarországi élőhelye! Rajtuk kívül az ürgék, és a kaszpi haragossikló is veszélybe kerülhet – írtuk egy hete.

Az ürgék ma már elszigetelt foltszerű élőhelyekre szorultak be, amik közül kiemelkedő jelentősége van a repülőtereknek. Ezért is támogatja az Európai Unió LIFE programja több mint 2 millió Euróval azt „A veszélyeztetett kerecsensólyom és a parlagi sas zsákmány forrásának biztosítása” pályázatot, amely elsősorban az ürge állomány megóvását hivatott biztosítani.

Budapestre tervezett 2024-es Olimpia terepkerékpáros versenyének helyszín-kiválasztásával kapcsolatban komoly természetvédelmi aggályok merültek fel – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Két fokozottan védett gerincesünk, a kaszpi haragossikló és a közönséges ürge még megmaradt állományait veszélyeztetik a december elején ismertetett tervek. Az egyesület felszólítja a szervezőket, hogy a természetvédelmi értékeket figyelembe véve, változtassák meg tervüket és keressenek kevésbé problémás helyszínt a sporteseménynek.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás