Hirdetés
Forrás: nol.hu

Visszavonta az Audi győri beruházása ügyében indított bírósági keresetét a Tiszántúli Természetvédők Társulata – erősítette meg a nol.hu értesüléseit Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria helyettes kommunikációs vezetője. A Kisalföld úgy tudja, hogy a környezetvédő társaság vezetőjét zsarolás gyanújával őrizetbe vették.

Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke tavaly ősszel a parlamentben jelentette be, hogy jelentősen bővítik a győri gyárat, melynek eredményeképpen mintegy 1800 munkahely jön létre. Az érintett földterület környezethasználati engedélyét a hatóságok nem sokkal később ki is adták, a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) azonban a bírósághoz fordult. Többek között azt sérelmezték, hogy a Natura 2000 földterületen élő növény- és állatfajok elpusztulhatnak, s a beruházó által vállalt áttelepítésük sikerét is vitatták.

Az Audi Hungaria Motor Kft. vezetői mindvégig teljesen alaptalannak minősítették az aggályokat, s a hatóságok is hangsúlyozták: mindenben jogszerűen jártak el. A természetvédők által kezdeményezett bírósági eljárás azonban ennek ellenére kétségtelenül lelassíthatta volna a beruházás szigorú menetrendjét.

A győri Audi Hungaria ma arról kapott hivatalos értesítést a bíróságtól, hogy a Tiszántúli Természetvédők Társulata visszavonta bírsági keresetét, tudtuk meg Czechmeister Mónikától.

Ez szoros összefüggésben állhat azzal, amiről a Kisalföld értesült:a rendőrség őrizetbe vette a környezetvédő társulat vezetőjét. Más forrásból szerzett információink szerint vele szemben a zsarolás gyanúja merült föl.

A debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke, Zsák Ferenc Tibor egyébként a cívisvárosban évek óta jól ismert zöldaktivista, aki az elmúlt években nem csak helyi, hanem az ország más településeit érintő természet- és környezetvédelmi ügyekben is rendszeresen megszólalt a sajtóban.

Debrecenben a TTT egyik legnagyobb horderejű ügye az volt, amikor 2004-ben tiltakozott a védett Nagyerdő beépíthetőségének az önkormányzat által tervezett módosítása ellen. Akkor Zsák Ferenc Tibornak és az egyesületének sikerült elérnie, hogy a Nagyerdő melletti beruházás kivizsgálására Debrecenbe érkezzen az Európai Parlament petíciós bizottságának tényfeltáró küldöttsége.

A cívisvárosban egyes környezetvédők úgy vélték: Zsák Ferenc Tibor stratégiája az volt, hogy az egyesülete hajlandó abbahagyni a tiltakozó akciókat és visszavonja a bírósági kereseteket is, feltéve, ha anyagi támogatásban részesül. Ezt a feltevést erősítette, hogy a nagyerdei botrány után nem sokkal a TTT nagyobb összegű támogatást kapott a debreceni önkormányzattól egy projekt megvalósítására.

Megkérdeztük a hazai zöld mozgalom néhány képviselőjét, akik egybehangzóan állították: ők régebb óta elfogadhatatlannak tartják a TTT módszereit, ezért a szervezetet nem is hívták meg a környezetvédelmi és természetvédelmi egyesületek országos találkozójára.

TTT vel kapcsolatos cikkeink >>>
 

Kapcsolódó anyagok:

Természetvédő kontra Audi – zsarolás?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás