A rovat kizárólagos támogatója

Visszatérő panel kormánypárti oldalról, hogy mi, zöldek meg akarjuk mondani az embereknek, hogyan kell élniük, míg a kormánypárt mindig csak döntési lehetőségeket kínál számukra, legyen szó a közlekedési módokról vagy a fűtési lehetőségekről. Az elmúlt nyár eseményei után elég egyértelműen kiderült, hogy amit a Fidesz mond, az egyszerűen nem igaz.

Az elmúlt hónapokban számtalanszor avatkoztak be durván a mindennapokba, vagy gázoltak bele emberekbe, akik szerintük nem élnek helyesen. A katásokat arra kényszerítik, hogy másfél hónap alatt keressenek másik adózási módot; az Állami Számvevőszék olyan kutatást közöl, amely szerint ha ilyen mértékben növekszik a nők részvétele a felsőoktatásban, akkor nem lesz, aki házasodjon és gyereket szüljön. Mi ez, ha nem a magánéletbe való súlyos beleszólás?

Akik rászorulók és ezért szigeteletlen, nehezen felfűthető lakásokban élnek, azoknak Orbán Viktor cinikusan azt üzeni, hogy keressenek többet. Mert a Fidesz perverz újraelosztása azokat támogatja, akik maguktól is boldogulnak, és azokat gáncsolja, akiknek valóban szükségük lenne a segítségre.

Amikor Vitézy Dávid szerint azért nincs szükség az olcsó, országos közlekedési bérletre – a klímabérletre -, mert van benzinár-stop, akkor a kormány egyértelműen megmondja, hogyan éljenek az emberek. Szerintük csak azoknak jár segítség, támogatás a nehéz időkben, akik fenn tudnak tartani egy autót, és ki tudják fizetni a 480 forintos benzinárat. Akik anyagi vagy környezetvédelmi megfontolásból vonattal, busszal, metróval járnak, azokat a kormány valójában lenézi.

A Fidesz kommunikációja amellett, hogy pökhendi, veszélyes fegyver is, hiszen júliusban Orbán Viktor már a spórolás fontosságára hívta fel a figyelmet, de a kormánymédia még az előző napon is azon gúnyolódott, hogy a német hivatalok 19 fokra fűtenek csak a jövőben, hogy spóroljanak. Ami egyrészt azt üzeni, hogy a takarékos, környezettudatos életmód ciki, másrészt azóta magukból teljesen bolondot csinálva bejelentették, hogy mostantól itthon is csak 18 fokra fűtik a közintézményeket.

A helyesen alkalmazott zöldpolitika nem az embereket korlátozza, hanem az embereket korlátozó tényezőket. Tehát ha a Fidesz nem tagadta volna makacsul a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás szükségességét, akkor az emberek tervezetten, átgondoltan, a helyi körülményekre optimalizáltan függetlenedhettek volna például a földgáztól. Napelemekkel, hőszivattyúkkal, szigeteléssel – és a váratlanul Magyarországon is feltámadó szélre támaszkodva szélturbinákkal. Azért érinti olyan súlyosan most hazánkat az energiaválság, mert a kormány nemhogy nem készítette fel az energiaszektort és a társadalmat egy ilyen típusú válságra, még ki is figurázta, ki is gúnyolta mindazokat, akik ezekre a veszélyekre felhívták a figyelmet, és megoldási javaslatokat tettek.

Az elmúlt tizenkét évben a Fidesz tiltotta és különadóval sújtotta a megújuló energia fejlesztését, ahelyett, hogy támogatta volna; a párt egész politikája arra az alapállításra épült, hogy az olcsó fosszilis energia végtelen mennyiségben áll rendelkezésre. Átverték és félrevezették az embereket, és most ennek fogjuk megfizetni az árát. A következő hónapokban, és ha nem teszünk semmit, akkor a következő évtizedben.

Mert az energiaválság csak az első azon válságok sorában, amelyek már az ajtón kopogtatnak. Az élelmiszerválságot már nemcsak az infláció, hanem a háború és a klímakatasztrófa aszálya is pörgeti, de a nagyon közeli jövőben ráadásul szembe kell nézni az élelmiszertermelés szerkezeti gondjaival. Az ártereinket helyre kell állítani, át kell állni a táji adottságoknak megfelelő tájgazdálkodásra, a szántókat elválasztó erdősávokat is vissza kell állítani. Mivel a kevesebb termőföld és a kimerülő talajok miatt egyre kevesebb termésre számíthatunk, a kevesebb takarmány kevesebb állatnak elég, és így a hús egyre drágább lesz.

Az állami földek dobra verésre minél gyorsabban, mindenféle ökológiai célú kikötés (élőhelyek védelme és létesítése, árterek szabályozási előírása, stb.) nélkül; a katasztrofálisan elrontott, a klímakatasztrófára nem reagáló vízgazdálkodás; a vegetációs időszakban, pótlás nélkül irtható erdők – sorolhatók a példák, miket eredményezett a Fidesz megfontolatlansága. Mára pedig annyira beszűkült a mozgásterünk, hogy lényegében a rossz és a rosszabb megoldások közül lehet választani. De az erdőirtás engedélyezése mindezen túlmegy, gyakorlatilag olyan, mintha benzinnel oltanánk az égő házat.

Mi, zöldek nem akarjuk megmondani, ki hogyan éljen, de a klímaválság következményei elég egyértelműek a jövőre nézve. De mindig olcsóbb és könnyebb lenne a klímaválság következményeire végre érdemben és érdemi forrásokkal készülni, mint tudatosan tovább halogatni a cselekvést arra hivatkozva, hogy az embereknek nem szabad megmondani, mit csináljanak. Különösen akkor, ha a kormány intézkedései valójában azt az életmódot támogatják, amely előidézi és felerősíti a klímaváltozást. És persze sokkal felelősebb magatartás, ha nem hagyjuk, hogy az emberek hamis illúziókba ringassák magukat, hanem előre figyelmeztetjük őket a várható változásokra, és a szükséges lépések megtételéhez állami segítséget is nyújtunk. A jövőt nem eltagadni kell, hanem felkészülni rá.

Figyelmeztetnünk kell az embereket arra, hogy már csak rossz és rosszabb forgatókönyvek vannak számukra. Szerintünk ideje lenne elfogadni annak a felelősségét, de főleg az ebből fakadó kötelezettséget: mi vagyunk az utolsó generáció, amelyik még érdemben tehet a klímaváltozás megfékezése érdekében. Feladatunk, hogy rendre figyelmeztessük a polgárokat: környezeti és társadalmi problémáink jelentős részét a önmagáért való növekedés és az üres, nem boldogító jólét folyamatos hajszolása, a kizsákmányolás okozza, ami nem kíméli sem az embereket, sem a környezetet.

Bakos Bernadett LMP országgyűlési képviselő

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás