A rovat kizárólagos támogatója

A politikai kommunikáció különlegesen kreatív  és innovatív megoldásait képes előhívni a népszerűségcsökkenéstől, a hatalom elvesztésétől és az esetleges bukás büntetőjogi következményeitől való félelem a több mint egy évtizede magabiztosan, fölényes parlamenti többséggel kormányzó Fideszből. 2010 óta, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének felépítését és üzemeltetését meghirdető második, és azóta folyamatosan regnáló Orbán-kormányok egyik fontos és büszkén vállalt alapvetése volt hosszú évekig a klímaproblémák tagadása, az emiatt aggódók gúnyolása, negligálása és az az – állítólag – magától Orbán Viktortól származó gondolat, hogy tudnillik a környezet-, természet- és állatvédelem nem csak egy baloldali, kozmopolita és nemzetietlen topik, de ráadásul a gazdagok kiváltsága, mert nehezíti, lassítja, és akadályozza a gazdasági fejlődést.

Ennek a nem túl szimpatikus, mondhatni kissé sztálinista, de legalább tiszta, egyenes beszédnek a mentén a kormányzat annak rendje-módja szerint leépítette, kivezette az állam- és közigazgatásból a környezet-, természet- és állatvédelem minisztériumát, hatóságait, kompetenciáit, szakembereit és elég egyértelműen jelezte az időközben kiépült Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) gazdasági szereplőinek: lényegében állami védelem, de minimum erős tolerancia jár a környezetszennyezési, természetkárosítási és állatkínzási ügyekben az elkövetőknek.

Virágzik is a túlvegyszerezett, monokultúrás, pazarló mezőgazdaság, a horrorisztikusan brutális húsipar és a vágóhídbiznisz, a gátlástalan és kegyetlen erdő- és fairtás az építőiparban. Mindeközben a NER egyre terebélyesedő lakájmédiája Semjén Zsolt és vadásztársai szellemében cserkészett be és lőtt ki mindenkit, aki a politikában, a közéletben, vagy akár csak a civil közbeszédben valódi zöld gondolatokat formált.

Nemrégiben azonban – különösebb előjáték nélkül – egyszercsak kineveztek egy vidéki fideszes képviselőt, Ovádi Pétert a “Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért” felelős miniszteri biztossá.  Azt most hagyjuk is, hogy megújítani nyilván csak azt lehet, ami már létezett. Márpedig a NER-nek állatvédelmi programja sose volt, így legfeljebb megteremteni lehetne azt.

Ovádi Péter Orbán Viktorral

Ovádi kinevezése nyilván már egy jól végiggondolt stratégia első lépése volt, hiszen nem sokkal ezt követően elindult a digitális állatvédelmi nemzeti konzultáció, ami nyilvánvalóan teljes mértékben testidegen a NER stratégiájától, világképétől, és – gyökeres irányváltás nélkül – valójában bele sem illeszthető abba. A civilben állatorvos Dr Hadházy Ákos ellenzéki képviselő azonnal meg is gyanúsította Ovádiékat adathalászattal, vagyis azzal, hogy valójában csak be szeretnék gyűjteni olyan nem feltétlenül Fidesz-hívő szavazópolgárok elérhetőségeit, akiknek személyes adataihoz Soros és migránsok helyett legfeljebb az állatok védelmezőjének álcázott digitális politikai cukrosbácsiként  lehet hozzájutni.  Az állatorvos – és ebből következően vélhetően állatbarát – Hadházynak ebben persze nyilván igaza van: hát már hogy a viharba nem rakná mindent elnyelő zsebébe a NER egy-kétszázezer, az állatvédelem topicon keresztül megszólítható ingadozó, párttalan vagy éppen ellenzéki szavazópolgár elérhetőségét.

Nyilván ez is fontos része volt ennek ennek az “állatvédelem” fedőnevű fideszes politikai innovációnak. És ez persze rendkívül szomorú.

De legalább ilyen szomorú az is, hogy az ellenzéki, állatorvos és állatbarát Hadházy amúgy korábban még soha, de soha nem szólalt meg állatvédelmi ügyben. Az még soha nem zavarta az eltökélten kormánykritikus Hadházyt, hogy a Fidesz szarik az állatvédelemre, csak az, amikor fennáll annak az esélye, hogy az állatvédelem csalijával kedvük támadt Rogánéknak egy kicsit a zavarosban adathalászni.

A kifelé még mindig kőkemény, harcias és magabiztos, de belső fórumokon a bukás rémétől ma már permanensen rettegő Fidesz azonban az adathalászatnál egy jóval prózaibb és aljasabb eszközre használja az állatvédelmi nemzeti konzultációt, és a köré, Ovádi Péter állatvédelmi megbízott személyére szőtt, a szimpatikus, érzőszívű, vidéki, csecsemőkorától állatbarát fideszesről szóló politikai marketinglegendáriumot.

Nem érdemes szebben körülírni: lényegében át akarják baszni a – méréseik szerint – (számukra) meglepően sok állatszerető magyar választópolgárt. Azt a csillagot akarják lehazudni az égről, hogy volt, ami volt, spongyát rá, de mostantól a Fidesz harcol az állatvédelemért.

A parancsnok Ovádi, a cél nemes, a győzelem közel.

Az igazán zseniális politikai innováció tehát korántsem az adathalászat, hanem ez az orbitális nagy hazugság, hiszen magukból a nemzeti konzultáció kérdéseiből, és még Ovádi egyre csak sorjázó rekláminterjúiból is világos, hogy a Fideszben:

– lényegében nem akarják szigorítani az állatkínzók botrányosan enyhe büntetését,
– nem akarják elrettenteni a szaporítókat a kegyetlen, törvénytelen, adózatlan állatszaporítástól,
– nem akarják felszámolni, azt a faluhelyen állandósult szokást, hogy a kutyák egy rövid láncon élik le az életüket,
– nem akarnak változtatni az egykori haláltáborokhoz hasonló vágóhidak borzalmain,
– a legkevésbé sem akarnak teret adni – netán népszerűsíteni – az állatkínzásoktól mentes, környezettudatos és egészséges növényi étrendet,
– és persze eszük ágában sincsen korlátozni a modern pszichológia számos elismert tudósa szerint egyenesen degenerációra, és a gyilkolás iránti olthatatlan, sötét szenvedélyre önkezelésként űzött hobbivadászatot.

Annak ellenére, hogy nyilván a NER, következmények nélküli állatkínzásra, gátlástalan természetpusztításra és rendre eltussolt környezetszennyezésre optimalizált gazdasági holdudvara vélhetően még annak tudatában is megijedt kissé ettől a nagy verbális fideszes állat- és természetvédelmi nekibuzdulástól, hogy pontosan tudják: nyilván csak a választási háborúban az ellenséget megtévesztő politikai manőverről lehet szó.

Ezért muszáj volt a vágóhidaknak nevezett modernkori haláltáborokat birtokló különböző rendű, rangú oligarchák belső közvéleményét határozottan megnyugtatni. Vélhetően erre szolgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), stílszerűen éppen az állatvédelmi nemzeti konzultáció kellős közepén robbant híre, miszerint “a NÉBIH rászáll a növényi húspótlókra”, és az MTI-nek is kiadott közleményükben – kissé kiesve ellenőrző hivatali szerepükből – azt hangsúlyozták, hogy “teljesen indokolatlan és a valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hogy a hagyományos húsféléknek létezik teljes értékű alternatívája.”

Leninék annak idején azt mondták: villamosítás plusz szovjethatalom egyenlő kommunizmus.

A NER képlete számomra ennél azért egy kicsit abszurdabb, hiszen ők egyenesen azt hirdetik: húsipar plusz Fidesz egyenlő állatvédelem. Stílszerűen éppen így keresztény nagyböjt idején.


A vélemény rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás