Hirdetés
greenfo/MTI

A környezetvédelmi minisztérium által korábban becsültnél több olyan település van Kínában, ahol kiugróan nagy arányban laknak rákos betegek. Négy közül egy kínai rákban hal meg, minden évben 3,12 millió új rákos megbetegedést regisztrálnak.

A befolyásos, szókimondásáról ismert és az állami médiánál liberálisabb Cajcsing című magazin írásában egy vízügyi szakértőt idéz, aki szerint az elmúlt évtizedekben csak a talajvíz szennyezettsége több mint 200 "rákos falu" kialakulásához vezetett az országban. Az elnevezés többnyire ipari központok, gyárak mellett fekvő településeket takar, amelyek lakói körében – a létesítmények károsanyag-kibocsátása következtében – a nemzeti átlagnál jelentősen magasabb a rákos megbetegedések aránya.

A jelenség létezését – hosszú évek hallgatása után – idén február közepén ismerte el hivatalosan is a kínai vezetés, a Környezetvédelmi Minisztérium nyár végén ismét foglalkozott a témával. A "rákos falvak" kialakulásához több évtized kontrollálatlan környezetszennyezése vezetett. Elsősorban vegyi szennyezésről beszélünk, amely környezetvédelmi katasztrófákhoz vezetett, ivóvízbázisokat tett tönkre, valamint számos egészségügyi és szociális problémát eredményezett az országban.

A környezetvédelmi minisztérium februárban konkrét településeket felsoroló listát is közzétett, összesen 30-32 ilyen települést nevezve meg Kínában. A minisztérium ugyanakkor – hangzott el már akkor is a kritika – túlságosan óvatosan járt el a becslésekkel, a valóságban harmincnál jóval több, akár több száz ilyen falu is lehet az országban.  A Cajcsingnak nyilatkozó Vang Hao, a kínai vízkészletekért és vízenergiai kutatásokért felelős országos intézet vezetője az első, aki szakértőként megerősíti ezeket a találgatásokat. Vang rámutatott: a legutóbbi adatok szerint az intézet által figyelemmel kísért vízi bázisok 55 százaléka szenved ma valamilyen fokú szennyezettségtől, komoly mértékben emelve a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Mindenekelőtt a keleti Csöcsiang, Fucsien, a közép-kínai Hopej, Hunan és Csianghszi, valamint a déli Jünnan tartományok érintettek – sorolta a tudós.

A rákos falvak témáját évek óta kutató Teng Fej hongkongi újságíró arra emlékeztetett, hogy még a hivatalos becslések szerint is mintegy 18 ezer olyan vegyi üzem van, amely szennyező hatással van a talajvízre, vagy hozzájárult a rákos megbetegedések számának növekedéséhez. Teng négy évvel ezelőtt 250 körülire becsülte az érintett települések számát, ám mint maga fogalmazott, "ez is csupán konzervatív találgatás".

Az egészségügyi minisztérium 2013-as statisztikái szerint a rákos megbetegedések aránya a kínai gazdasági csoda óta ugrásszerűen nőtt – négy közül egy kínai rákban hal meg. Ez az arány 80%-al emelkedett az elmúlt 30 évben. A betegség 2,7 millió ember halálát okozza évente, s minden évben 3,12 millió új rákos megbetegedést regisztrálnak, vagyis minden nap 8550-et. A leggyakoribb halálokok között a tüdő-, a máj- és a gyomorrák áll a lista élén – derül ki az adatokból.

Kapcsolódó anyagok:

Itt a kínai vízbomba

Japán tárgyalni akar Kínával a légszennyezés miatt

Növekvő ivóvíz gondok Kínában

Újabb csirkebotrány Kínában

Egyre nagyobb a kínai városi légszennyezés

A világ elektronikus temetője

Kínai e-hulladék bomba

A kínai termőföldek fele nehézfémekkel szennyezett

A tíz legkeményebb légszennyező

Kínában csak az alga zöld

Mérgező kínai gyógyfüvek

Óvakodj a kínai gyömbértől

Íme a legkárosabb iparágak

Eltűnt a kínai folyók fele

Mérgezett kínai tengerpartok

A GDP növelése a fontosabb, vagy az emberek egészsége?

Kínai rákos falvak

A kínai növekedés gyilkos ára

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás