A rovat kizárólagos támogatója

A Fidesz-KDNP GMO-ellenes harcáról újra lehullott a lepel. Az ország GMO-mentességének fontosságáról beszélnek, miközben szemlátomást mégis a Monsanto érdekeit képviselik. Vagy csak nem ismerik fel az összefüggéseket? Már az egészség sem számít? Sallai R. Benedek LMP országgyűlési képviselő írása.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának április 11-i ülésén azt történt, hogy a kormánypárti többség nem engedte tárgyalni a glifozát forgalmazás meghosszabbításának megakadályozását célzó határozati javaslatot. A határozati javaslat napirendről történő levétele érthetetlen, hiszen a Fidesz-KDNP idáig legalább szavakban kiállt hazánk GMO-mentességének megőrzésért, sőt, Magyarország Alaptörvényébe is beiktatta annak célját az egészség magas szintű megőrzése érdekében. Erre jócskán szüksége is van hazánknak, hiszen sok rákos megbetegedési statisztikát vezetve még fokozottabban célszerű érvényesíteni az elővigyázatosság elvét.

Márpedig a glifozát és GMO kéz a kézben jár, hiszen a glifozátrezisztens GMO-s vetőanyagok totális növényvédőszere a glifozát – egyik nincs a másik nélkül több vetéskultúra (repce, szója, kukorica) esetében sem. Amíg a génmódosított (GMO-s) takarmányokról nagyon sok kutató vitatkozik, annak megállapítása érdekében, hogy milyen formában jelenthetnek környezeti vagy egészségi kockázatokat, addig a gyakori, a GMO-s növényvédelmet kiegészítő peszticid, a glifozát alkalmazásával kapcsolatban egyre több részről felvetődik, hogy szerepe van egyes rákbetegségek kialakulásában.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világos állásfoglalással tudatta a világgal, hogy glifozát milyen humán-egészségügyi kockázatokat rejt. Nyilván, a szer legnagyobb forgalmazója, a Monsanto, aki a GMO vetésterületek növelésében is érdekelt, elejétől vitatja a WHO kutatási eredményeit. Mi meg tanakodhatunk, hogy kinek higgyünk: a szer forgalmazójának, akinek anyagi érdeke, hogy be ne tiltsák termékének árusítását, vagy a világ egészségügyi szervezetnek, akinek nincs (ismert) érdeke a betiltás mellett.

Az USA környezetvédelmi hatósága (USA EPA) és az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) kétségbe vonja a veszély valószínűségét. Ezzel kapcsolatosan azért fontos megjegyezni, hogy míg az USA EPA környezetvédelmi, az EFSA pedig élelmiszerbiztonsági ügynökség, a kérdésben illetékes rákkutatók mégis csak a WHO célzottan rákkutatással foglalkozó szervezetében (IARC-ben) vannak. Nem csoda, ha ilyen hírek hallatán a Monsanto nagyon szeretné, ha az EU még idén meghosszabbítaná a glifozátra vonatkozó engedélyt még 15 évre. Az elővigyázatosság szempontjából ez nonszensz és elfogadhatatlan!

A GMO-k ellen eddig látványos küzdelmet viselő magyar kormány tárgyalási álláspontjában ismereteink szerint nem emelt kifogást a szer alkalmazásának meghosszabbítására vonatkozó javaslat ellen, ami megdöbbentő, de tény.

Talán nem is véletlen, ha figyelembe vesszük, hogy Szíjjártó Péter múlt héten még Németországban tárgyalt (ott, ahol az ipar leginkább érdekelt a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) megkötésében, amely esetben igencsak kérdésessé válhat, hogy miképpen őrizhetjük meg GMO-mentességünket). Orbán Viktor miniszterelnök pedig az Egyesült Államokban folytatott tárgyalásokat. A TTIP minden oldalról nyomul. Az amerikai törekvések egyik fontos eleme, hogy a világ mezőgazdaságát leuralni kívánó gazdasági érdekek elől elhárítson minden akadályt. Ennek egyik eleme a GMO. A TTIP kistestvérében, a CETA-ban (Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodás) már kifejezetten szerepel is a rendelkezés: csökkenteni kell a biotechnológia vívmányaival szembeni akadályokat. A GMO-k terjedése a humán egészségügyi vonatkozások mellett még számos más, súlyos ökológiai problémát is felvet. Amíg a szója beporzási sajátosságai miatt kisebb kockázatokat rejt a környező vegetációkra, addig például a GMO-s repce vetése minden további nélkül a mesgyéken és szomszédos területeken keresztül közvetlen veszélyt jelenthet akár hazánk európai értéket képviselő növényfajaira és társulásaira, a Pannon szikes gyepekre. Ezen kívül a manapság a kórházak fertőzései miatt megismert „multirezisztens” kifejezés (jelentése szerint sok-sok kórokózóval szemben ellenálló – ilyenek a sajtóból ismert bizonyos húsevő baktériumok, vagy a Miskolcon több csecsemő halálával végződő Klebsiella-fertőzés) megjelenik az agráriumban is. Például Észak-Amerikában a farmoknak már akár felén található glifozátrezisztens gyom, amelyek közül egyre több a 2.4D multirezisztens.

A glifozát további használata, alkalmazása – a jelenlegi tudmányos ismeretek szerint – valójában egy szervezett, lassú tömeggyilkosság, amelynek fenntartásához, folytatásához most a Fidesz-KDNP is csatlakozott/asszisztál.

Az elvileg környezet- és természetvédelemért, környezet-egészségügyi kérdésekért is felelős országgyűlési bizottság LMP-s elnöke kérését megtagadva hétről hétre halogatta álláspontjának kialakítását, és mindig a téma napirendre vételének halasztását kérte. Két hét után az elnök, figyelembe véve, hogy Az EU szakmai előkészítő és döntéshozatali eljárásban való érdemi közreműködés érdekében elengedhetetlen volna egy tudományosan megalapozott, egyértelmű és határozott magyar álláspont kialakítása és kinyilvánítása. Nos, a Fidesz-KDNP-s honatyák éppen ettől, a tisztánlátástól zárkóztak el, arra hivatkozva, hogy előbb ismerjük meg az EU álláspontját. Az, hogy a Fidesz-KDNP-nek nincs érdemi véleménye a dologról és csak közhelyeket puffogtat, már két hete is kiderült, amikor a parlementben az LMP-s képviselő konkrétan az FM-et kérdezte a kormány álláspontjáról.

Április 11-e világossá tette: a Fidesz-KDNP-nek vagy nincs álláspontja erről a kérdésről, vagy nyíltan a Monsanto és a glifozát mellé állt. Akár a hozzá nem értés, akár a tudatos melléállás valósul meg: sajnos mindkettő bűn az adott helyzetben. Az európai állampolgárok egészségéről való lemondás nem egy elfogadható kormánypárti álláspont.


A Vélemény oldalon megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Kapcsolódó anyagok:

Látja-e a pénztől az erdőt a fideszes menedzsment?

Nem kérnek a németek a rákkeltő szerből, amivel kivégezték a kishantosi biotermesztést

Német pisiteszt: 99,6 % glifozát pozitív

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás