Hirdetés
Forrás: 7határ

Farkasok vagy éppen a nyájat őrző kutyák támadtak november 4-én éjszaka a csíkmadarasi juhokra? A helyi kárbecslők szerint egyértelmű, hogy farkasok, de a környezetvédelmi hatóság szakemberei óvatosabban fogalmaznak: szerintük az eset „érdekes”.

Az elmúlt napokban történt nagyszámú juhpusztulás újra előtérbe helyezte a vadkár kérdését Hargita megyében. A csíkmadarasi eset egyike annak a 131 vadkárnak, amit november elejéig jelentettek a megyében. A csíkmadarasi eset annyira furcsa, hogy a szakemberek is néhány kérdőjelt fogalmaznak meg az eset kapcsán.

Az eset az elmondások szerint

November 4-én éjszaka a Köd nevű részen éjszakázó juhnyájat megzavarta valami, a megriadt állatok kitörtek a karámból és menekülni kezdtek. A juhok egészen Csíkdánfalváig jutottak, ahol az Olt és az országút határolta részen álltak meg. Néhány juhtetemet a karám körül találtak meg, a többit a menekülés útvonalán marcangolták szét a támadó állatok. Voltak olyan juhok is, amelyek nyílt sebei befertőződtek, emiatt kényszervágást kellett végrehajtani rajtuk. A korábban megjelent híradások szerint az állatok egy részét autók ütötték el. A tetemeket szekérrel gyűjtötték össze a gazdák. A gyors intézkedés részét képezte az is, hogy a nyájat átköltöztették a falu Hargita felőli oldalára. A gazdák között van olyan, akinek négy juha közül kettő veszett oda, a szerencsésebbek megúszták veszteség nélkül. Az esetről a sajtónak nyilatkozók szerint a nyájat őrző kutyák láncra voltak kötve, ezért nem tudták megvédeni a juhokat a támadó vadaktól. „Megelőzés szintjén nem tudunk semmit tenni, ez szerencse kérdése. Akinek nincs jószága, annak kára sincs” – fogalmazott Imre Loránd, az egyik érintett gazda.

A kármegállapítók szerint farkasok támadtak a nyájra, akárcsak egy hónappal korábban, amikor szintén farkastámadásról érkezett kárbejelentés Csíkdánfalváról. Mivel a farkas, akárcsak a medve védett állatnak számítanak, a gazdák kártérítésre jogosultak. Az ügyintézést kedden már el is kezdték.

Farkas vagy kutya tette? A csíkmadarasi (Hargita megye) vadkár esetFarkas vagy kutya tette? A csíkmadarasi (Hargita megye) vadkár eset

Kergetőző farkasok?

„Azért ez elég érdekes eset” – fogalmazott a 7határ érdeklődésére Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség irodavezetője. „Az utóbbi alkalmakkor úgy láttuk, hogy a sok pásztorkutyának sincs nagy értelme. Nem megfelelő fajtákat választanak ki, nincsenek hozzászoktatva ahhoz, hogy a nyájak mellett őrizzék a nyájat, inkább vadásznak az emberekre, és az autókra figyelnek. Ezért is nem tudtuk kideríteni, hogyan történhetett, hogy a Köd mellől egészen a dánfalvi temetőig terelték a farkasok a juhokat” – fogalmazott az ügynökség munkatársa. A vadkárbejelentések sajnos nem ritkák, ezért az ügynökség azt is figyeli, más hegyvidéki övezetben hogyan oldják meg ezt a kérdést.

Nem véletlen hát, hogy kéznél is van egy olaszországi példa, ahol a nagy számú farkas okozta kár miatt megfigyeléseket végeztek – az eredmények sokkolók voltak. A falkákban támadók és a juhokat terelgetők egy része ugyanis nem farkasok, hanem kutyák voltak. Miután videofelvételek is készültek az esetekről, számottevően visszaesett a vadkárokról szóló bejelentések száma Olaszországban.

A csíkszeredai szakembereknek kéznél van egy másik felvétel is, amely a farkasok támadását mutatja be. Miközben ezt is megmutatják, részletesen magyarázzák, miben különbözik a farkasok támadása a kutyákétól. Míg a kutya a juhokat lábnál is támadja, addig a farkas csak nyaki tájékon harap. Az ütőeret érő harapás következtében a juh vérnyomása azonnal visszaesik, és az állat elájul – magyarázzák a szakemberek. A szakhatóságnál úgy vélik, hogy a nagyszámú vadkárbejelentésnek egy része éppen emberi mulasztásból történik. „Szerintünk néha a legeltetés legelemibb szabályait sem tartják be: az erdőben legeltetnek, olyan helyeken, ahol a vadaknak átkelő folyosóik vannak. Erre mi felhívjuk a figyelmüket, de nem igazán tartják be” – állítják a hatóságnál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás