A rovat kizárólagos támogatója

Podcastunk kerekasztal beszélgetés hazánk egyik legégetőbb elsősorban természetvédelmi problémájáról: az Orbán rezsim NER befektető barátok/oligarchák csillapíthatatlan beruházási étvágyáról, a nagy tavainkat (és egyéb vízpartjainkat) tönkretevő építkezésekről, ill. az ezzel szembeni civil ellenállásról.

2021-ben harmincadik alkalommal rendezték meg a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozójukat augusztus utolsó hétvégéjén Keszthelyen. A találkozóra az ország szinte minden részéről közel 300-an jöttek el, akik a Georgikon Campus D épületének konferenciatermében több plenáris ülést hallgathattak végig, ill. kérdezhettek az előadóktól. A Nagy Tavak Koalíció  Nagy tavak, nagy kihívások című pódiumbeszélgetésére augusztus 27-én került sor, ennek szerkesztett, némileg rövidített változatát hallják most Sarkadi Péter szerkesztésében.

Nagy tavak plenáris ülés Keszthely zöld OT 2021 08 27 kép: Sarkadi Péter greenfo

A Nagy Tavak Koalíció alapvetően olyan balatoni, Fertő tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek összefogása, akik maguk is valamelyik nagy tó védelmében alakultak, és akik környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján kísérik figyelemmel és értékelik a jelenleg zajló tóparti, jórészt turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt.

Az elmúlt években a négy tónál óriási beruházások/fejlesztések, vagy éppen még csak azok előkészítése kezdődött meg, amikről a helyi lakosság jórészt csak a médiából értesült. A beruházások gyakran lakossági érdek- és jogsérelemmel járnak. A „fejlesztések” mértéke sokszor eltúlzott, ami a természeti és lakossági érdekeket súlyosan sérti, beleértve a jövő nemzedékek érdekeit is.

A keszthelyi plenáris ülésen 5 előadás keretében a koalíció céljainak bemutatása után az egyes tavakat esettanulmányként használva ismertették, hogy milyen jogi, társadalmi kihívásokkal szembesültek, amik a zöld szervezetek számára is tanulságosak lehetnek. Ilyenek pl.: a társadalmi egyeztetések megkerülése, a vizek parti sávjának védelme, Natura 2000-es jogszabályok figyelmen kívül hagyása, stb.

Podcastunkban elsőként a moderátor, Németh Kriszta a Nagy Tavak Koalíció részéről szólal meg, majd a balatoni ügyekről Badzsó Angéla, az Összefogás a Balatonért képviseletében mesél. Szóba kerül a 7 pontos balatoni civil minimum: beépítés stop; nádirtás stop; favágás stop; szigorúbb fapótlási eljárást; kikötő stop; kötelező környezetvédelmi hatásvizsgálatot minden beruházáshoz; több civil kontrollt a báruházásoknál.  Emellett mesél a tó állatorvosi lováról, a balatonvilágosi Klub Aliga és úttörőtáborról, az alsóörsi un. zöld benzinkútról, a Csopak Kerekedi-öbölről, és a tihanyi kenderföldekre tervezett természetkárosító beruházásoktól.

A Tatai tavat veszélyeztető tervezett NER közeli luxusszálló beruházás, és a lakossági ellenállás elmúlt 2 évi civil munkáját, tevékenységét meséli el Szeidemann Ákos, a Miénk A Grund Városvédő Egyesület tagja, aki ötleteket, tippeket is ad, hogy a loálpatrióták mit tegyenek környezetük megóvása érdekében a demonstrációktól kezdve a népszavazásig.

Velencei tó – Pongrácz Gábor Alba Natura Civil Alapítvány előadása OT plenáris ülés Keszthely 2021 08 27 kép: Sarkadi Péter greenfo

A 24 km2-es, és  600 km2 vízgyűjtő területű (melynek része a Natura 2000-es Dinnyési fertő, és madárrezervátum a nyugati felén) Velencei tó problémáiról Pongrácz Gábor, az Alba Natura Civil Alapítványtól tart ismertetést.

Utolsó előadóként a Fertő tó tönkretételét mutatja be Kun Zoltán, a Fertő tó Barátai Egyesülettől.  Mint mondja: 13,6 ha területet burkolnak le a nemzeti parkon belül. Civilként harcolnak a parti sávok védelméért. Meg kellett tanulniuk jogászkodni, mert a vízügyet nem zavarja a nyílt törvénysértés – ha a mederbe építkeznek, az állítólag nem zavarja a mederfenntartást – legalább is a vízügy szerint. Kun Zoltán szerint a legfontosabb most a parti sáv védelmének jogi garantálása, mert ha a Fertő-tóba bármit be lehet építeni, akkor ez később precedens értékű lehet más vízparti beruházás jogi csatáiban. Ezért is kell megállítani a Fertő tó tönkretételét.

Hallgassa meg kapcsolódó podcastunkat Kun Zoltánnal:
Én a végsőkig fogok küzdeni, amíg lehet!

Nyitókép: Nagy Tavak Koalíció demonstráció 2021 május 21. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás