A rovat kizárólagos támogatója

A legértékesebb természeti területeket a 70-es évektől kezdve a nemzeti parkok őrzik, a mi konzervatívjaink viszont úgy tekintenek erre a földvagyonra, mint olyan politikai zsákmányra, amelyet az előttük járók botor módon ottfelejtettek a tetthelyen.

Az egyszeri Murphy-törvényt – nem a történelem ismétli önmagát, hanem a történészek egymást – szinte változtatás nélkül lehet alkalmazni a magyar jobboldalra, csak a történész kifejezést ki kell cserélni politikusra. 1992-ben a kárpótlás (végső soron a vidéki szavazóbázis kifizetése) érdekében nyúlták volna le a nemzeti parkok védett területeit, most szintén klientúraépítés végett fenik rá a fogukat, csak ezúttal nem a történelmi igazságtétel, hanem a családi gazdaságok megerősítése a jelszó.

A lényeg ugyanaz: a legértékesebb természeti területeket a 70-es évektől kezdve a nemzeti parkok őrzik, a mi konzervatívjaink viszont úgy tekintenek erre a földvagyonra, mint olyan politikai zsákmányra, amelyet az előttük járók botor módon ottfelejtettek a tetthelyen. A rendszerváltás után, amikor a téeszeket széthordták, az első körben az egész politikai elit egyetértett abban, hogy a természeti örökségnek a nemzeti parkoknál a helye, lehetőleg a tulajdonjoggal együtt.  Törvényt is hoztak róla, azt azonban a kormánytöbbség a 94-es választásokhoz közeledve átírta, így lett kárpótlási föld például az első nemzeti parkunk, a Hortobágy egy részéből. Az Alkotmánybíróság szerencsére közbelépett, megalkotva a máig élő szabályt, hogy a természetvédelem törvényben rögzített szintje nem csökkenthető. Államunk hatéves határidőt szabott magának az alkotmányellenesen szétosztott földek visszaszerzésére.

Ez a határidő 2000-ben járt le, eredmény nélkül. Akkoriban történetesen szintén „jobboldali” kormányunk volt, és Orbánék a természetvédelem helyzetbe hozása helyett inkább arra koncentráltak, hogy az érintett földterületek Fidesz-közelbe kerüljenek (a közéletbe később érkezők kedvéért: ez volt az a bizonyos Aradi-ügy, vagyis Aradi Csabának, a Hortobágyi Nemzeti Park legendás alapító igazgatójának a meghurcolása).

Most pedig az immár harmadik Orbán-kabinettől bejött egy törvényjavaslat a parlament elé, amely szerint a Nemzeti Földalaphoz tartozik az összes olyan föld, amelyet 1992-ben nemzeti parki státuszra érdemesítettek. Indoklásra, vagyis annak megmagyarázására, hogy miért jobb gazdája a földmutyista NFA a természeti kincseknek, mint a nemzeti parki hálózat, a kormány nem fecsérelte az energiáját, azt viszont gondosan beleírták a törvénybe, hogy a szóban forgó földek bérlőire nem lesz érvényes az 1200 hektáros birtokmaximum.  Ezen a ponton pedig rögtön meg is dőlt az az érv, amellyel majd védekezni fognak, hogy tudniillik ezekkel a földterületekkel majd a kormány kijelölt kedvenceit, a családi gazdaságokat erősítik. Olyan családi gazdálkodó ugyanis nincs az országban, akit a felső birtokkorlát zavarna, annál jobban dühítené viszont Mészáros Lőrincet, Simicska Lajost vagy Kékessy Dezsőt, az Orbán-kormányt gazdasági ügyekben rendre kisegítő volt nagykövetet.

Így lesz az ország természeti örökségéből a nemzet legszerencsésebb családjainak vagyona, és így válnak az egykor a leghangosabban zöldbárózók a kétharmad jóvoltából megyényi területek fölött uralkodó narancsnábobokká. Kárpótlás ez is: most talán az elmúltnyolcévért kárpótolják magukat, természetesen a közvagyonból – írta Hargitai Miklós a Népszabadságban.

 

Nemzeti parki ombudsmani aggályok

Nemzeti parki ombudsmani aggályok

Veszélyben vannak a nemzeti parkok! – mondta Szabó Marcel ombudsmanhelyettes annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint több tízezer hektárnyi védett földterület kerülhet ki a nemzeti parkok vagyonkezeléséből egy kormánydöntés nyomán.

A nemzeti parkoknak az 1970-es évektől 2002-ig volt egy felívelő időszaka, azóta kis lépésekben, de folyamatosan apadnak jogosítványai, ember- és eszközállománya. Ezt a sajnálatos tendenciát teljesítené be a vagyonkezelői jog elvétele – mondta a biztoshelyettes. A hírekben szereplő új döntés alkotmányos aggályokat vethet fel, hiszen két évtizede alkotmánybírósági döntés mondta ki Magyarországon, hogy nem lehet a már elért természetvédelmi szintről visszalépni.

Kapcsolódó anyagok:

Aradi Csaba ma sem érti, miért küldték el

Érdekkörök uralhatják a tárcát

Igazgatóváltás a Hortobágyi Nemzeti Park élén

Ma menesztik három nemzeti park igazgatóját

Átalakítások és kirúgások a zöld tárcánál

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás