A rovat kizárólagos támogatója

A hulladékról szóló törvény ősszel kezdett, tavasszal befejezett módosítása, mely a települési hulladékokkal való gazdálkodást az autópálya-üzemeltetéshez hasonlóan koncesszióba adnák, óta tudni lehetett, hogy jön a pályázati kiírás. Várták márciusra, július végére, végül augusztus közepe lett belőle. A Molnak ál la zászló.

Az állam 35 évre koncesszióba adná a települési hulladékok átvételét, gyűjtését, szállítását és előkezelését, a kiterjesztett gyártói felelősség alá tartozó termékek hulladékaival való gazdálkodást, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a gyártók kollektív teljesítésének megszervezését és az egyutas csomagolások leendő kötelező betétdíjas rendszerének üzemeltetését.

A kiírás szerint csak az ajánlati biztosíték mértéke 300 millió Ft és alkalmatlan a pályázó, ha az eljárást megindító felhívás feladását megelőző utolsó három mérlegfordulónappal lezárt üzleti év átlagában az általános forgalmi adó nélkül számított teljes nettó árbevétele nem éri el a 150 Mrd Ft-ot. Utóbbi egyértelműsíti azt a nyílt titkot, hogy a koncessziós szabályok és a kiírás megalkotásába is belefolyó legnagyobb hazai olajcég a feladatra kiszemelt, aki nem véletlenül hangsúlyozta az utóbbi időben, hogy számára a hulladékgazdálkodás milyen fontos. Ezt az árbevételi küszöböt a még hírbe hozott Veolia nem tudja megugrani, szóba jöhetnek még esetleg NER-közeli vállalkozók, amennyiben több cég közösen teljesítheti a feltételeket.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is online sajtótájékoztatót tartott a témában:

♠ ♠ ♠ A greenfo korábbi összefoglalója: Körvonalazódik a hulladékpiac totális Orbán baráti lenyúlása

A tényleges hulladékgyűjtést nyilvánvalóan azok fogják végezni, akik eddig, koncesszori alvállakozóként, a kérdés, hogy ki fizeti meg a központi dohánynagykereskedelmi céghez hasonló új köztes szintet: a gyártók és a lakosok (a rezsicsökkentés koncesszor mögé bújtatott feladásával), vagy a hulladékgazdálkodó cégek.

illegális szemétlerakás kép: halasinfo.hu

A Momentum-elnök Fekete-Győr András szerint a kiírás paramétereinek lényegében egyetlen cég, a Mol tud csak megfelelni.

420 hónapra, vagyis 35 évre adná oda a kormány a hulladékgazdálkodási koncessziót egyetlen pályázónak – ez derül ki Fekete-Győr András szerint a legújabb az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent felhívásbólA Momentum elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a kiírás precíz és pontos, ugyanakkor nagyon rövid is, tekintve, hogy a jelentkezőknek mindössze 12 munkanapot adtak, hogy elkészítsék a pályázatukat.  Ez elég egyértelműen szembemegy az Európai Unió irányelveivel”– fűzte hozzá Fekete-Győr András, aki szerint a paramétereknek lényegében egyetlen cég, a Mol tud csak megfelelni.

A kormány tavaly novemberben nyújtott be új törvényjavaslatot a hulladékgazdálkodás átalakítására, amelynek az egyik legfontosabb eleme, hogy koncessziót írnak ki a hulladékok begyűjtésére, előkezelésére és kereskedelmére. Így erre egyetlen szervezet lenne jogosult az egész országban, amelynek a szemétkezelésben eddig részt vevő cégek csak alvállalkozói lehetnének. A kormány a hulladékgazdálkodás mellett a magyar gyorsforgalmi úthálózatot is hasonló időtartamra, vagyis 35 évre adná koncesszióba.  (via HVG)


A Nemzeti Koncessziós Iroda által meghirdetésre került az egységes hulladékgazdálkodási koncesszió felhívása a Közbeszerzési Értesítőben. RÉSZLETEK >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás